сряда, 31 август 2011 г.

Ничии деца



Те са между нас, тихи, незабележими, като малка смачкана хартия, която подритваме без да усетим забързани...
Те са симптома на най-страшната болест на всяко общество, една болест, която е предвестник на сигурната му смърт, поради нежеланието му да се лекува.
Те са оня силен шамар, който всеки от нас заслужава, защото сме забравили да бъдем човеци.
Те са ничиите деца...


Крем с кисело мляко




И докато рецептата за сладкото от ягоди още е съвсем прясна, бързам да ви покажа едно нейно приложение.
Предлагам ви рецепта за крем, който се приготвя много лесно и е чудесен за настоящите горещи дни.
Тези, които нямат опит с желатин, не се плашете, никак не е сложно, просто спазвайте инструкциите на опаковката.
А и веднъж усетите ли технологията му, никога повече няма и да се замисляте дори, когато работите с него.
Основното за успеха при работата с желатин е да работите с желатин, който задължително е в срок на годност, ако е по-хубав като марка, още по-добре, и другото важно нещо е да не го оставяте да завира и да бълбука, а просто да се разтопи и втечни на много слаб котлон.
Никога не добавяйте горещ желатин към студени течности, защото ще се пресече, винаги темперирайте, като добавяте по малко от течността за желиране към него и бързо разбивайте.
После пак малко от сместа към желатина и пак разбъркайте добре.
Когато се изравнят температурите, смесете всичко и сте готови.
Още нещо, което бих ви дала като съвет, не надценявайте сгъстяващата способност на желатина и винаги спазвайте съотношението за грамаж желатин за съответно количество смес за желиране.

Крем с кисело мляко





понеделник, 29 август 2011 г.

Домашно сладко от ягоди




Малко след дъжд качулка е тази рецепта, защото вече не е сезона на ягодите, но пък да си я имате за другата година пак няма да е излишно.
Това сладко се приготвя по абсолютно същия начин като конфитюра от ягоди, но с тази разлика, че работих на много слаб котлон и разбъркването ставаше мнооого бавно и внимателно, за да не се разкъсат ягодите.
Ако усетите, че ягодите са сварени и има такъв риск, а сиропа е все още рядък, можете да ги извадите с решетъчна лъжица, да сгъстите соса на сладкото и накрая да ги върнете пак.
Дори и да остане рядък соса обаче, можете да си използвате сладкото за различни сладкиши, мелби или торти, а той да бъде един вид топинг.

Домашно сладко от ягоди



събота, 27 август 2011 г.

Кейк "Батенберг"




Прочутият кейк "Батенберг" е създаден през 1884 година по повод сватбата на внучката на английската кралица Виктория с принц Луи Батенберг.
Както се твърди, няма "по-английски" кейк именно от този.
Оригиналът на рецептата е в розово и жълто, а спойката между блатовете е с кайсиев конфитюр, но както винаги не мога да не кривна от правия път и да не опропастя оригинала с моя импровизация.:)
Този десерт е изключително ефектен на вид, но прекрасното в него не е само вида му, а и вкуса му.
Много плътен, ароматен маслен нюанс в блатовете, които в комбинация с плодовия отенък на сладкото и захарния фондан (или марципан, ако го предпочитате), създават изключително богата и хармонична вкусова композиция.
И всичко това направо се топи в устата.
"Батенберг" ще бъде приготвен вкъщи още много пъти, а ако решите да опитате да го направите и вие, със сигурност и у вас ще е така.
Никак не е труден за приготвяне, а в същото време изглежда така, сякаш изисква много работа.
Опитайте.


Кейк "Батенберг"





събота, 20 август 2011 г.

Торта "Каприз"




Нарекох тази торта така, не защото е много сложна и капризна в приготвянето, а защото е толкова вкусна, че би задоволила вкусовите изисквания и на най-капризния кулинарен критик.
Приготвянето й всъщност е толкова лесно и не изисква кой знае колко време, че спокойно можете да я включите в плановете си, ако очаквате гости, а имате да готвите много ястия.
Изборът на плодове оставям на вас, аз имах пресни малини и къпини и ги включих веднага. Макар че, не съм любител точно на тези плодове, комбинацията с тях ми хареса.
Някои ще оприличат тортата с "Тирамису" и ще бъдат хем прави, хем не.
Но не това е важното, а  дали красотата в подноса ще ви накара да си оближете пръстите.
Вижте сега какво чудесно и лесно нещо ще ви подаря днес и дано ме споменавате с добро.:)))

Торта "Каприз"





сряда, 17 август 2011 г.

Шоколадов сладкиш с орехи и кафе




Това беше планирано да бъде браунис, но се разсеях нещо и прекалих с печенето.
Именно затова, няма да го кръстя браунис, а просто сладкиш.
Ако спазите времето за печене, вашето кулинарно произведение ще има право да се нарича браунис.:)
Браунисът трябва да има сочна, леко лепкава и мека среда, а моя си се изпече както си трябва при един средностатистически кекс.:)
Иначе, тази рецепта е невероятно лесна за приготвяне и няма да събуди у вас досадата да стоите дълго в кухнята.
Аз лично често си почивам там, но не на всеки му е приятно дългото застояване сред къкрещи тенджери и горещи фурни.
Днешният сладкиш е много, много вкусен.
Скоро се замислих, че никак не харесвах шоколадовите сладкиши и торти и години наред съм ги избягвала.
Само че, вече съм в абсолютно обратното състояние и всячески умишлено вкарвам Негово Величество Шоколадът в десертите ми.


Шоколадов сладкиш с орехи и кафе





вторник, 16 август 2011 г.

Печени пресни картофи




Тази рецепта е от най-лесните и няма да затрудни никого.
Можете да я приготвите ей така, между другото, докато приготвяте и основната си храна, без да я усетите като тежест по отношение на труд и време.
Най-добре се получава с малки пресни картофки и е чудесна гарнитура към всякакви месни или безмесни ястия.

Печени пресни картофи





събота, 13 август 2011 г.

Пролетни рулца със скариди (Spring Rolls)



Много отдавна искам да ви покажа това мое любимо ястие, но винаги свършва толкова бързо, че все не мога да стигна до снимане.
Навивам, подреждам и изчезват за норматив.
Този път, обаче, успях да ги снимам и бързам да ви представя така наречените пролетни рулца.
Това ястие води своето начало от Азия и има различни вариации, можете да го срещнете с различна плънка, както и да бъде пържено или не.
С морски дарове, свинско мляно месо, зеленчуци, без значение от продуктите, тези навити красавици ще ви пленят категорично, опитате ли ги.
Пролетните рулца са много разпространени в Китай, Виетнам, Тайван, Сингапур, Индонезия и Филипините.
Да ви кажа честно, разпространени са и у дома, защото много ги обичаме.:)
Оризова хартия можете да си купите от ТУК .

Пролетни рулца със скариди





сряда, 10 август 2011 г.

Ризото с морски дарове




Лятото морската храна е чест гост на семейната ни трапеза.
Или ще е някаква риба или пък друг представител на морския свят, но почти през ден вкъщи се консумират такива ястия.
Ризото с морски дарове не е някакво кулинарно чудо, нито ще изненадам някой, но все пак блога ми се чете и от много хора, които правят своите първи стъпки в готвенето и искам да предложа един малко по-лесен и изчистен вариант.
Хубаво е да приготвите това ризото с подходящ сорт ориз, защото наистина оризовото многообразие не е никак случайно и всеки сорт си има своето място.
Видът на морските обитатели, които ще правят компания на ориза оставям на вашия личен вкус, аз използвах скариди, рулца от раци (които всички знаем, че не са от раци, но пък са вкусни) и прясна сьомга.

Ризото с морски дарове





Ръжен хляб




Ръжените ядки са готов опакован продукт. 
Същото важи и за брашното. 
Достатъчно е да спазвате указанията на опаковките, да следите сроковете на годност и да съхранявате на тъмно, хладно и сухо място.
Ръженият хляб е нетраен.
Не се препоръчва съхранение на хлебни изделия съдържащи ръж за по-дълго от две денонощия.
Източник:  http://www.bb-team.org/


Ръжен хляб





петък, 5 август 2011 г.

Чушки бюрек на фурна




Хайде на чушките-е-е-е.
Бях ви обещала, че ще пусна скоро тази рецепта, но нещо се отвеях и не можах да си намеря снимките.
Днес обаче ги намерих и веднага бързам да спазя обещанието си.
Това не са стандартните чушки бюрек, които сме свикнали да виждаме, но пък изобщо не отстъпват по вкус на тях.
А и са доста по-здравословно приготвени, защото няма панировка, няма и пържене.
Вижте ги само тия червени юнаци с жълти калпаци.

Чушки бюрек на фурна





сряда, 3 август 2011 г.

Портокалово тирамису




След класическото Тирамису искам да ви покажа и едно малко по-нестандартно- с вкус на портокал.
Рецептата е сходна на тази на стандартното, но финалния вкус има изявен аромат на цитрусовия плод.
Освен това, тук имаме и термична обработка на жълтъците, която можете да приложите при направата на всеки вид Тирамису.
Използвах Коантро, с което можете да приготвяте и други невероятни десерти, особено такива с шоколад.


Портокалово тирамису



понеделник, 1 август 2011 г.

Миди по Бургаски




Майко мила, леле, леле, това ястие е просто нечовешки вкусно!
Повярвайте ми.
Преди 8 години, когато се запознахме със съпруга ми и дойдох да живея тук, в Бургас, аз си бях един балканджийски неандерталец по отношение на морската кухня.
Една вечер моята свекърва ни покани на вечеря и тогава опитах най-вкусните миди през живота си.
-Да ти сипя още, мама?
-Ох, да, ако може поне още 3 пъти.
Тоя диалог го имаше няколко пъти, не само 3.
Просто беше невъзможно да не поискам после рецептата.
Свекърва ми ми обясни подробно как приготвя тази чудесия и винаги, когато тук, на морето, се вадят пресни миди, слагам на котлона най-голямата тенджера.
Малко промених рецептата, но основата й си остана.
Няма по-голямо очарование от това сам с пръсти да отваряш вкусните миди, пълни с ориз, лук и всякакви аромати и да изпиеш всичкия вкусен сос, който се е образувал при варенето.
А ако до вас има един поднос с препечени домашни брускети с домати, чесън, пармезан и пресен босилек и халба ледена бира, казвам ви, това е Рая!
Както вече ви казах, нечовешки вкусна е тая манджичка, хич не се чудете, ами ми се доверете.
Ще споменавате после с добро свекърва ми, гаранция.:))))


Миди по Бургаски