Приятелите на Джинджър

>> сряда, 29 септември 2010 г.

Такаааааа , дойде време и аз да си имам свой гост ! :)
И то не какъв да е гост , а една много слънчева дама , която успя да спечели моите искрени приятелски симпатии с безкрайно позитивното си отношение към хората и към целия живот !
Нейният блог винаги ме е впечатлявал , освен със страхотните  рецепти , с очарователното чувство за хумор , което искри от  публикациите й , с финия маниер в поднасянето на храната и не на последно място , с ярката добронамереност на неговата авторка към всички хора !
Тя  винаги ще намери добра дума за всеки и винаги ще те накара да се усмихнеш с
най - широката си усмивка , защото осъзнаваш , че доброто все още съществува !

И така , за мен е чест да ви представя първия ми гост в моя скромен виртуален дом -  Инчето от " Ossigeno "  ! :)
Благодаря ти , че прие поканата ми , благодаря ти и за милите думи за моя блог ! :)
Ако искаш ми вярвай , но когато видях рецептата за първи път и сега , малко след полунощ ,  когато пиша публикацията за нея , снимките на тази изкушаваща вкусотия ме накараха да извърша едни и същи отчаяни действия :  да дотърча до хладилника , да го отворя , да си сложа ръцете в стойка  " Ф " и 10 минути да се блещя в него ,  а накрая разочарована да тресна вратата му  , защото искам от там  да се подава една порцийка от това вълшебство , а нямааааа !
Сигурна съм , че твоята прекрасна рецепта ще бъде оценена и от  всички ,  които я видят ! :))


А на мен да ми е честит новия раздел в блога , който се надявам скоро да бъде пълен с вкусните рецепти на  " Приятелите на Джиндър " ! :)))


Непредсказуем като синоним на кулебяка
( или как Инчето ме накара да обикалям хладилника посред нощ :)))

" Получих много любезна покана от Рони   да гостувам в блога й с някоя рецепта.
Признавам, че в началото се стреснах, защото всяка нейна публикация е толкова стилна и с такива професионални снимки, че си казах "Божке, Ино, сега я втаса" :)))
Ха познайте сега, последната дума какво роди? :) "


- А че кулебяката направи на четири ъгъла — говореше той, като мляскаше и поемаше дъх. — В един ъгъл тури ми ти мене хрилете на есетрата и гръбначните хрущяли, в друг гречнева кашица и гъбички с лучец, па и рибе мляко, а че и мозък, а че и каквото знаеш там такова… туй-онуй, което още трябва… А че от едната страна, разбираш, тя да се позачерви мъничко, а от другата я остави по-леко. А пък отдолу… поизпечи я тъй, че цялата да всмуче маслото, да го попие тъй, че цялата, знаеш, ей тъй да може туйнака — не да се рони, ами да се топи в устата като някакъв сняг, тъй че да не усетиш. — Като говореше туй, Петух мляскаше и цъкаше с уста.
                                                                                                                         Гогол, "Мъртви души"






Прочетете още >

 Тутманик

Това е една от рецептите , която е в моя така наречен  My Cooking Wish List . :)
Набелязала съм някои неща ,  които на всяка цена искам да имам в блога ми и постепенно ще изпълня този списък .
Тутманикът си е тутманик , какво да му представям , всеки знае какво е ! :)
Този обаче е от тези ,  които се топят в устата и те карат да си чупиш парче след парче ,  докато не се усетиш , че вече тотално си прекалил и имаш нужда от втори стомах ! :)
Сиренце , яйчица , масълце , ами класика , бе хора ! :))
А пък ако сложите и малко кашкавал , никак няма да сгрешите ! :)
Запрятайте ръкави и подарете една вкусна , ароматна , бабина закуска на вашето семейство , колко му е ! :)
А докато чакате тутманика да втаса ,  можете да приготвите една огрооомна кана айрян ,  който да се изстудява на видно място в хладилника ! :)


Тутманик




Прочетете още >

 Шоколадова торта без брашно

>> вторник, 28 септември 2010 г.

Мисля , че в най - скоро време ще се отрека от думите си , че не обичам твърде шоколадови десерти ...
Или може би точно факта , че тази феноменална торта е без брашно и не е като останалите шоколадови тестени десерти , е основната причина да се разтопя пред вкуса ,  който усетих !
На пръв поглед може би ще си кажете :  " Това е сложно , ще се проваля ! " .
Уверявам ви , че това няма да стане ,  ако спазвате всяка една насока ,  която ви
давам ! :)
Защото рецептата е лесна , стига да я спазвате правилно! :)
Опитах се да ви напиша всичко важно за целия процес и се надявам това да ви помогне да имате успешен резултат ! :)
Всъщност ,  не се съмнявам , че ще го имате ! :)
Според информацията ,  която намерих в нета , тази сензационна рецепта е създадена във Франция  (  разбират я кулинарията тези французи и това е ,  респект ! ) .
Започнах да приготвям тортата с абсолютната нагласа , че това ще е просто изпълнена , заради блога  рецепта  , а не я приготвям  ,  за да ям после от нея !
И както винаги се случва , совите не са това ,  което са !  :)
Вкусът ,  който ще покори небцето ви ,  ако решите да ми се доверите ,  е някаква уникална комбинация от шоколадово парфе ,  шоколадово масло ,  торта , сякаш направена от кадифе и мнооого силен взрив от какао !
Точно както и при виното или парфюмите ,  тук също има пирамида на усещанията и възприятието - в първия миг на допир до вкусовите ви и обонятелни рецептори и в последния момент на преглъщане на една хапка ,  ще усетите съвсем различни нюанси !
Но едно е сигурно - във всеки един миг ще се разтапяте в плен на  истинска шоколадова магия !
Казват , че шоколадът ни прави щастливи !
Бъдете щастливи тогава ! :))


Шоколадова торта без брашно




Прочетете още >

 Петифури " Shabby Chic "

>> събота, 25 септември 2010 г.

Днес реших да пробвам захарния фондан , който ще предлагам и в магазина ми .
Не че ми се ядеше нещо сладко , само заради фондана направих тези петифури ( тук се правя , че си вярвам сама :))) .
Рецептата , която ще ви подаря днес е малко относителна като количество на продуктите , защото всичко зависи от това колко броя искате да си приготвите , какви форми ще бъдат те , както и размера им .
Не претендирам за никаква автентичност на рецептата , направих тези мини пастички по начина , по който аз ги почувствах !
Декорацията е в любимия ми   Shabby Chic  и много се надявам да ви хареса ! :)


Петифури  " Shabby Chic "




Прочетете още >

 Ръжено - пшенични багети

>> петък, 24 септември 2010 г.

Да , пак са от тия багети , за които се чака дълго ! :)
Не ми се сърдете , но след дългата поредица от бързи рецепти , беше време да направя отново нещо по - мудно като изпълнение ! :)
Омръзна ми от студения , уж ръжен хляб в кварталния  магазин и решението да направя топли , ухаещи на ръж багети се роди бързо !
Относно закваската съм ви казвала и преди - приготвя се буквално за минута
( че и по - малко ) , прибирате я на топло , лягате си , а на другия ден тя ви очаква готова ! :)
След белите багети , искам да ви представя и техните малко по - диетични
сестрички -  ръжено - пшеничните ! :))


Ръжено - пшенични багети




Прочетете още >

 Запеканка с гъби

Макар и леко неугледно на вид ,  това ястие е безумно вкусно !
Изобщо не ви е до това да си слагате в чиния , а направо да бодете от тавата ,  като се опитвате да изядете всички хрупкави ръбчета на запеканката ! :)
Ето я и следващата ми  лесна рецепта ,  достъпна като изпълнение  за всяка
възраст ! :)


Запеканка с гъби




Прочетете още >

 Ягодки

>> четвъртък, 23 септември 2010 г.

И докато съм още на вълна българска кухня, много, ама много искам да ви подаря следващата рецепта.
Силно се надявам тя да предизвика у вас умиление и сладки и мили спомени от детските ви години да довеят ягодов аромат до всичките ви сетива.
Докато приготвях тези ягодки днес, чак ми се прииска да се оклепам до уши с червена боя, както като бях малка.
После си спомних как в детската градина всички тайно се надявахме някое от децата да почерпи с тези ягодки за рождения си ден.
И черешовата им версия  нямаше да върнем , де.
Тази бисквитено-маслено-орехова  симфония още не е спряла да звучи в мен... просто има неща,  които никога не се забравят.



Ягодки




Прочетете още >

 Честит празник, България!

>> сряда, 22 септември 2010 г.

На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост.

Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България 
Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.
Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана. Това спъва стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й в международните отношения.
Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство.
Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.
В началото на ХХ век се установила благоприятна почва за решителни мерки за обявяване на независимостта на нашата държава. Великите сили имат по-наложителни дела за решаване - решението на Австро-Унгария да наруши Берлинският договор, анексирайки провинциите Босна и Херцеговина, поражда се спор за Мароко между Франция и Германия, а през лятото на 1908 г. е извършен младотурски реформистки преврат.
На фона на така очертаната международна обстановка на 22 септември 1908 г. в черквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е  обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава. Един акт, символизиращ продължението на Второто българско царство.
След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.
На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.
На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане.
Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.
С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909), Българо-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909).
Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.
Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през месец април 1909 г. С провъзгласяването независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.
България става царство и пълноправен участник в международните отношения. Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

източник )




Честит празник , българи !
Честит празник , майчице България !






И тъй като днес е национален празник , реших да предложа нещо от нашата кухня , нещо познато и навярно обичано от много българи !




Печено прясно зеле със свинско и сушени чушки


 



Прочетете още >

 Питки " Джоб "

>> вторник, 21 септември 2010 г.

Ако има  някой , който  виждайки тези питки , си е мислил ,  че приготвянето им е много трудно и сложно ,  сега е момента да види развенчаването на този мит ! :)
Тези джобчета се приготвят много лесно и всеки един от вас може да зарадва децата си или пък себе си   с  един хубав сандвич - джоб ,  пълен с любимата плънка !
Единственото условие ,  за да се получат тези питки ,  е да си имате подходящо
място ,  което да можете да си позволите да оплескате с брашно ,  без да превърнете цялата си къща в мелница ! :))


Питки " Джоб "





Прочетете още >

 Лазаня със сметана , кайма и гъби

Така и така съм я подкарала антидиетично ,  поне да затвърдя тоталното отклонение от здравословното хранене ! :)
Лазанята не е нещо ,  с което ще ви учудя и впечатля ,  но блогът ми има нужда от малко подкрепление с разнообразни рецепти ! :)
Аз избрах спаначени готови кори за моята лазаня ,  ако обаче на вас не ви допадат ,  можете да използвате стандартните .
Видът на каймата -  пилешка ,  телешка или смес ,  също е въпрос на личен избор !
Ако не разполагате с пармезан , можете да използвате и само кашкавал , пак ще бъде много вкусно ! :)


Лазаня със сметана ,  кайма и гъби


 

Прочетете още >

 Сгущёнка

>> понеделник, 20 септември 2010 г.

Напоследък тази консервирана вкусотия стана чест гост в семейните ни десерти .
Започнах да публикувам и тук, в блога ми,  рецепти с участието на сгущёнка 
(да си го наречем на български сгущенка).
Но тъй като този продукт не е толкова познат у нас (най-вече,  защото го има само в руските магазини, каквито няма в доста градове),  много хора ми писаха с  въпроси да им обясня какво представлява той .
Опитах се да намеря по-интересна информация,  за да ви го представя и да ви насоча по какъв начин можете да си приготвите сгущенка вкъщи,  ако нямате руски магазин във вашия град.
Надявам се тази информация да ви е полезна.



Сгущенка






Прочетете още >

 Бишкотена торта "Карам - ам - ам - ел"

В тази рецепта няма демонстрация на изкуство по декориране ,  няма и представяне на ястие с прелестен и изтънчен вид !
Даже си е доста неглиже и без никакви претенции !
Но чрез тази рецепта искам да ви подаря един невероятен вкус ,  който никога няма да забравите , ако решите да я опитате !
Знам , че всички сме много заети ,  всеки си има своите проблеми,  ангажименти и  задължителна ежедневна програма ,  и затова се опитвам да ви предлагам повече бързи и лесни за изпълнение рецепти !
Тази също е от тях ! :)
Тортата ,  която ще видите след малко ,  освен ,  че е много вкусна  е  и  мноооого сладка  ( обожавам много сладки торти :))  !
Едно парченце ви стига ,  за да изпълни до краен предел вкусовите ви рецептори и да задоволи нуждата ви от нещо сладичко ! :)
И  по - добре ,  че едно парче ще ви стигне ,  защото инъче може и да се образува сериозна навалица около хладилника и да стане битка за тавата ! :))


Бишкотена торта  " Карам - ам - ам - ел " :)






Прочетете още >

 Глазирани печени картофи

Ох ! И пак ох !
Рядко приготвям картофи вкъщи , но тези точно мога да ям всеки ден !
Тази рецепта отново е от тези ,  които всеки може да изпълни с лекота и да получи отличен резултат .
Само вижте каква глазура имат , какъв цвят ,  тц  , тц , и после човек как да е
на диета ...
И всичко това става толкова лесно и не отнема много време .
Докато се пекат тези другарчета ,  можете да си приготвяте други неща и накрая да сервирате най - вкусната вечеря  на семейството си ! :)
Ако желаете ,  можете да замените ригана в рецептата с мащерка или розмарин -  която и от тези подправки да сложите ,  накрая пак ще получите ето тази вкусна очарователност , наречена :


Глазирани печени картофи





Прочетете още >

 Гуакамоле

Гуакамоле най - общо казано е вкусен дип ,  микс от намачкано авокадо , червен лук , сок от лайм , ситно накълцан домат ,  като според вашите предпочитания , може да добавите и зелен кориандър , чили сос или люта чушка .
И въпреки , че снощната ми вечеря изобщо не беше мексиканска ,  гуакамоле идеално се вписа в менюто ми от пържоли с течен пушек и глазирани медени картофи .
Гуакамоле  е просто съвършената рецепта - подходящо е и като салата , и като самостоятелно ястие или за намазване !
За да си го приготвите най - важното условие е авокадото да е добре узряло , но дори и да си го купите твърдо и зелено , за няколко дни то ще си узрее и ще стане меко и подканващо да си го употребите веднага  ! :)
Твърди се , че гуакамоле е създадено още през 16 век от ацтеките и можем само да им бъдем благодарни за невероятното им откритие !



източник на снимката )



Гуакамоле

  


Прочетете още >

 Любовта на моя живот

>> събота, 18 септември 2010 г.

,Не , нямам предвид  шоколада ,  а моя съпруг ! :)
А именно шоколадът е най -  подходящият аромат ,  на който искам да ухае изминалия 18 септември !
Преди 5 години на тази дата аз и моят съпруг си казахме  " Да ! " ,  макар че преди това живяхме още 2 години ,  като истинско семейство !




Но онзи ден - сватбеният ,  красивият и бял ден ,  който всяка жена трябва да изживее и да почувства с цялото си същество ,  той беляза едно ново начало !  Началото на едно истинско и вече доказано приятелство ,  на една истинска и доказана любов ,  която гори все по - силно ,  напук на негативните твърдения за брака !
Ще си позволя да напиша тук  едни прекрасни думи - цитат от пожеланието към нас от едната от най - добрите ми приятелки ,  защото те казват всичко ,  което чувствам  за любовта  !

" Любовта винаги е търпелива и добра !  Тя никога не ревнува !
        Любовта не е надута ,  нито суетна !   
           Не е груба ,  нито егоистична ,  не е обидена , нито сърдита !
              Любовта никога не се радва на прегрешенията на другите , 
                  тя се радва на истината !
                     Винаги е готова да прости ,  да се довери и да понесе всичко ! "










Шоколадови трюфели за любовта на моя живот




Прочетете още >

 Шоколадови мъфини с ягодов крем

>> петък, 17 септември 2010 г.

Абсолютно в тон с почивните дни да се отдадем на малко безгрижие и омаскаряване на диети и разни други сериозности ! :)
Скоро забелязах ,  че в блога ми няма нито една рецепта за шоколадови мъфини ,  къпкейкс или каквото и да е с изцяло тъмно , какаово тесто ,  и реших да поправя този пропуск !
Декорацията на тези сладки кексчета е абсолютно неглиже и много old fashioned ,  така че хващайте шприца и давайте смело ! :)
И макар ,  че както съм ви казвала и преди ,  изобщо не обичам много какаови неща ,  не мога да не си призная , че докато се печаха тези джудженца ,  в кухнята ми ухаеше на  ммммм ! :)
Е ,  как инъче - шоколад , масло ,  орехи ,  лешници - все отбор юнаци в тотално хармоничен тандем ! :)



Шоколадови мъфини с ягодов крем




Прочетете още >

 Павлова с ягоди

>> четвъртък, 16 септември 2010 г.

Когато четеш рецептата на популярната торта " Павлова "  си казваш :
" Лесна работа ! " !
Да , но когато започнеш да я приготвяш и с вълнение очакваш финалния резултат на изпичането на целувчения блат , осъзнаваш , че нещата не са такива ,  каквито изглеждат !
Рецетата за торта  " Павлова "  е от тези рецепти ,  при които при първото приготвяне е нужен или късмета на новобранеца или задължително ще се опариш  с някакъв неуспех ,  от който да си вземеш поука и следващия път да се представиш по - добре !
При мен проработи втория вариант !
Поставям си оценка 4 на първия си опит и смятам ,  че видях грешката си , а тя е именно при работата с фурната !
Не бях тествала фурната си досега с белтъчени консистенции и вече определено опознах и тази  част от характера  й !
Вярно ,  тортата ми стана мнооого вкусна (  и това ви го казва човек  , който не си пада твърде много по целувчените истории :)) ,  но пък и не мога да бъда заслепена и да не видя ,  че допуснах грешка и то в стремежа си да не изгоря блата !
Долната част на белтъчния ми блат се нуждае от още малко топлинна обработка ,  но обещавам ,  че това ще бъде коригирано при втория ми опит ! :)
Явно фурната ми е по - щадяща в долната си страна при подобни по - деликатни ситуации с нивото на  градусите , и ще имам предвид това следващия път !


Торта "  Павлова "  е изключително популярна торта ,  за чиято рецепта спорят близо 100 години 2 държави - Австралия и Нова Зеландия .
Със сигурност обаче ,  тази торта е създадена в чест на руската балерина Ана Павлова .


 ( снимка )


Историята на тортата може лесно да бъде намерена в Интернет пространството и аз не искам да ставам  банална , споделяйки поредното повторение на твърде експлоатирани тези .
За мен най - важното е не да изнасям документални факти , а да я успея да  приготвя тази чудесна торта по начина ,  по който си я представям !
Обещавам ,  че и това ще стане ! :)))


Павлова с ягоди






Прочетете още >

 Средиземноморска яхния

Отдавна ви бях споделила за честото присъствие на сьомгата вкъщи .
Толкова често , че вече се чувствам изчерпана откъм идеи за разнообразното й приготвяне ! :)
Днес обаче ми дойде просветлението , че мога да съчетая тази инъче много вкусна риба с други продукти и да й придам нова визия в семейното ни меню .
А и всяка рецепта , в която има  някой ароматен сос и можете да потопите в него парче хрупкава багета или друг хубав хляб , си е нещо уникално вкусно ! :)
Подарявам ви моята интерпретация за яхния със сьомга  ,  скариди и още нещо ! :)


Средиземноморска яхния

 


Прочетете още >

 Балсамови вратни пържоли с кориандър и гъби

>> сряда, 15 септември 2010 г.

Часът е 1 . 23  след полунощ , но Джинджър има да си публикува още една рецепта ! :)
Ако някой от вас си помисли , че не съм много в час ,  няма да е далече от истината ! :)
Както и да е ,  за всички фенове на свинските вратни пържоли , много специално и за Лулу (  с която в това отношение сме на едно мнение :)) ,  ви предлагам ето тези зачервени госпожици с изискан парфюм от пипер , кориандър и балсамови нотки ! :)))
Мързелива рецепта , но какво чудо ще сложите на масата си после , ммм ! :))
Циганско лято било казват  ,  добре , така да е ,  но това не ни пречи още сега  да открием  Зимните олимпийски игри на маса ! :))
Да видим първият претендент за купата ! :)
Enjoy ! :))


Балсамови вратни пържоли с кориандър и гъби





Прочетете още >

 Песто от рукола

След  пестото от босилек  искам да ви подаря и още една рецепта от този тип  .
Този път обаче от рукола !
Всички ,  които познават това зелено и силно ароматно растение ,  знаят ,  че вкуса му е специфичен и е твърде вероятно за някого това песто да дойде прекалено силно за рецепторите му !
Само че на мен ми харесва ,  защото обожавам рукола , и за всеки случай представям тази рецепта за тези от вас ,  които също като мен се нареждат сред любителите й ! :)
Да се стягат и маслините и сушените домати ,  защото следващите ми рецепти за песто ще са с тях ! :)))


Песто от рукола




Прочетете още >

 Quesadillas

Когато ви представих  тортилите  , ви споменах името и на едно друго ястие , а именно това на следващото ми предложение към вас ! :)

Quesadillas   най - общо казано представлява навита тортиля с плънка от сирене ,  като в нея могат да бъдат включени и други продукти  .
Думата е испанска и означава  " сирене в тортиля " .
И макар , че това вкусно нещо е базирано на сирене в плънката си ,  то това не е съвсем задължително и с quesadillas биват наречени и други пълнени тортили.

В някои райони на Мексико , в плънката може да се срещнат зеленчуци или пък различни видове месо ,  също така могат да бъдат сервирани със сосове ,  или пък да бъдат напълнени с интересни вариации на тиква, картофи и гъби .
Добавки от лук , гуакамоле ( което ще ви представя съвсем скоро )  или магданоз също са често срещани .
Ако навиете краищата на двете тортили в моята рецепта пък ,  ще получите друго ястие " sincronizada" ,  което макар и да е с продуктите на  quesadilla  ,  носи друго име .
Така че моята рецепта днес е малко 3 в 1 ! :)
Защо пък 3  ,  ще ви кажа ей сега ! :)

Американските quesadillas принципно са същите като мексиканските - тортили и плънка  ,  но понякога са адаптирани към основната рецепта с местни продукти ,  типични за съответния щат .
Другата разлика с мексиканските е именно в това , че често вместо да се навива една тортиля ,  се приготвя като се направи нещо като
" сандвич "  от 2 тортили , между които се слага плънка и се грилова на намазнена повърхност .
Именно каквото е и моето второ предложение днес ! :)
Да видим сега дали ще ви допадне  то ! :))




Quesadilla със сирена и шунка






Прочетете още >

 Tortillas ( тортили )

Тортиля е много тънка питка от пшенично или царевично брашно .
Нейният произход е от Мексико , но тя е доста популярна и в много щати на Америка, както и в много други страни .


 ( източник на снимката )



 ( фотограф : Rom Srinivasan  )

Страхотният вкус на тортиля й дава все по - голяма популярност и тя има своето участие в кулинарния живот и у нас .
Рецептата , която аз ви предлагам е страхотна не само ,  заради чудесният финал ,  който ще получите ,  а и защото е от тези тортили ,  които можете да си приготвите и после да си замразите за следваща консумация .
Тортиля с плънка по ваш избор или така наречената  quesadilla  ,  а защо не и просто като хлебче ,  са само част от нещата ,  на които можете да се наслаждавате с помощта на това  невероятно  вкусно кулинарно изкушение !


Tortillas ( тортили )

 

Прочетете още >

 Пълнени камби с киноа и пилешка кайма

>> вторник, 14 септември 2010 г.

Никога няма да забравя вкуса на едни страхотни сладко - кисели  камби от детските ми години !
С брат ми постоянно се карахме кой ще изяде жълтите камби  от веселите цветни буркани , които стояха наредени като войници в хладната изба  на село .
Аз като по - голяма , общо взето , все печелех ! :))
Но минаха много години и тези шарени буркани с камби останаха много назад във времето .
Може би нямаше и да се сетя ,  че мога да дам нов живот в моя дом на тези тумбести
сладурчета , ако оня ден , разхождайки се из Карфур ,  не бях видяла един голяяяям пъстър щанд с разноцветни представители на тази порода . :)))
Не ми трябваше много да мисля , веднага напълних голяма торба с различни цветове - оранжеви , червени , жълти ... красота !
А как точно да ги приготвя измислих още ,  докато бях на касата в магазина ! :)
Надявам се да ви хареса предложението ми , ние вкъщи си облизахме пръстите ! :)


Пълнени камби с киноа и пилешка кайма





Прочетете още >

 Торта " Синята лагуна "

>> понеделник, 13 септември 2010 г.

Ето я и рецептата , заради която направих  шоколадовото масло  , и която чакаше своя момент , за да бъде публикувана и в блога ми ! :)
Приготвих тази торта по покана на вестник " 24 часа " .




Започнах да я правя без да съм напълно наясно какво ще получа накрая като резултат , но всички ,  които я опитаха ,  я оцениха много положително . :)
Нарекох я  " Синята лагуна "  на името на популярния любовен филм ,  защото визията на тортата ми навя едни такива романтични асоциации . :)
Ако решите да я приготвите  ,  за мен ще бъде чест да наредите тази торта сред вкусовете ,  които са ви харесали ! :)





Торта " Синята лагуна "





Прочетете още >

 Есенна награда

С настъпването на есента , напук на меланхоличното настроение , което завладява мнозина , заради отминаващото лято , аз реших да ви зарадвам ! :)
Дойде време и за втората игра на " Ginger Cookies " , а условието за участие е много лесно и надявам се , приятно ! :)

 

Прочетете още >

 Соленки " Три сирена и мак "

>> неделя, 12 септември 2010 г.

Приготвих тези соленки по молба на една от най - верните ми и дългогодишни почитателки Мими  ( която между другото също стартира свой кулинарен блог ,
браво , поздравявам те ! :)) .
Радвам се , че младите хора , които ценят музикалната ми кариера , са интелигентни и се вълнуват от сериозните и стойностни неща от живота и не се срамуват да бъдат добри и морални !
Мимс , успех в начинанието ти , а ето и обещаната рецепта за соленки !
Харесах основата за тесто от този  блог  , но добавих малко и от себе си .
Съдейки по бързо изядената тава със соленки от съпруга ми, явно са станали
вкусни ! :))
Ако нямате всички продукти в наличност , а много ви се хапват такива соленки , можете да замените сирената в моята рецепта с 200 грама кашкавал + 100 грама краве сирене . :)

Соленки " Три сирена и мак "





Прочетете още >

 Кафяв ориз с кралски печурки и сусамово масло

>> петък, 10 септември 2010 г.

За първи път приготвям кафяв ориз вкъщи , но няма да е за последен .
И макар , че съм голям почитател на белия ориз , то за мен и кафевия също си има своите вкусови предимства .
Умишлено направих рецептата по - изчистена , не само заради настоящата ми диета , а и защото поне според моя вкус , кафевия ориз не предполага към голяма натруфеност в комбинациите от продукти .
За да бъде готов за консумация , този ориз изисква малко повече време за топлинна обработка от белия , както и повече вода .
Но накрая чакането си струва . :)
Ако сте нетърпеливи обаче , за да се приготви по - бързо ориза , накиснете го във вода от вечерта !

Кафяв ориз с кралски печурки и сусамово масло






Прочетете още >

 Киш със спанак , чедър и пармезан

>> четвъртък, 9 септември 2010 г.

А това е второто ми предложение за вестник " Всичко за всеки " .
Ако ви притеснява факта , че има повече млечни продукти и ги нямате в наличност , можете да замените пармезана и чедъра с обилно количество настърган кашкавал
( 2 чаени чаши ) .
Изключително лесна за изпълнение рецепта с очаквано вкусен финал ! :)
Опитайте , няма да съжалявате за нито една минута , прекарана в кухнята ! :)


Киш със спанак , чедър и пармезан





Прочетете още >

 Палачинкова торта " Карамел и шоколад "

>> сряда, 8 септември 2010 г.

Приготвих тази тортичка за вестник " Всичко за всеки "  ( ще сканирам статията , когато излезе броя ) .
И тъй като вестникът е насочен именно към всички хора , умишлено избрах
по - непретенциозни рецепти , такива ,  които да може да приготви всеки , без да е нужно да е кой знае какъв кулинар .
Няма декорации , няма стремеж към пълна симетрия и подреденост на компонентите на тортата - абсолютно homemade country стил . :)
Можете да смените крема с друг , който на вас ви харесва .
Можете да залеете тортата с бяла шоколадова глазура , изобщо , можете да направите всичко ,  което е във вашите фантазии и това само ще допринесе тази торта да носи вашия почерк .:)
Палачинките са стари любимци на млади и стари , а в комбинация с карамелено кремче и шоколадова глазура си е направо торта с бомбастичен вкус !


Палачинкова торта " Карамел и шоколад "





Прочетете още >

 Шоколадово масло

>> събота, 4 септември 2010 г.

А за това масло книга мога да напиша !
Вкусно !!!
Добре , че се наложи да го изразходя за една рецепта , която ще ви покажа след известно време , че инъче щеше да ме вкара в грях ! :)
С това масълце можете да си мажете палачинки , pancakes , а защо не и леко препечени тънки парченца франзела , или пък да го използвате за слепване на
сладки ,  за пълнеж на торта или пък просто да си топвате в него любимите си бисквитки  . :))
Пропорциите на продуктите са абсолютно по желание , невъзможно е да сгрешите рецептата !
Всичко е във вашите ръце - колко ще е сладко и колко наситено шоколадово ще е , това ще преценят сетивата ви ! :))



Шоколадово масло





Прочетете още >

 Яйца с моцарела и домати

>> сряда, 1 септември 2010 г.

Предлагам ви една много бърза и много вкусна рецепта за закуска , обяд или за каквото си пожелаете . :)
Доматите и моцарелата са си стари дружки , но и яйцата се вписват идеално в техния отбор .
Опитайте ! :)


Яйца с моцарела и домати



Прочетете още >

 Печена тиква с мед, орехи и тиквени семки

Откога ги чакам тия тикви ! :)
Обожавам аромата им и със сигурност в блога ми ще има още няколко подобни включвания ! :)
Тиквата е от групата на така наречените плодови зеленчуци и е с много вкусови и полезни качества .
Тя е с богато съдържанието на  каротин, пектин, витамини С , В1 , В2 и РР.
Изключително полезна е при бъбречни, сърдечносъдови проблеми и заболявания на стомашно-чревния тракт.
Поради ниската й калорийност , тиквата е подходяща и за хора с наднормено тегло .
Но стига сме я хвалили , а да видим защо чак Елин Пелин е получил муза под въздействие на нейната магия ! :)

Не пренебрегвайте тази рецепта , за да не ви се случи и на вас да се кахърите после  като Душко Добродушков :)  :


"— Диване съм си, диване, и туйто !
Гонят ли тe - бягай, дават ли ти- взимай, ама де главо, де !
Всъщност , ако има нещо , което най-много обичам на света , то е печена тиква !
Ям ги като прасе!
Но да не им е пустото име такова! Тиква!
Звучи някак просташко , дявол да го вземе !
Глупешко , селяндурско нещо !
Ще кажат : тоя и тоя яде тиква - махни го - човек без култура , простак ,
с една дума - свиня !
Някога ще ида в село, само тикви да си отям! Далече от хората!"



Печена тиква с мед, орехи и тиквени семки





Прочетете още >

 Онлайн магазин " Ginger Cookies " - скоро !

 Здравейте , приятели на моя блог ! :)
Съвсем скоро предстои да открия онлайн магазина и , за да бъда максимално полезна за всички вас , искам отново да ви попитам за мнението ви , относно продуктите в него .



Прочетете още >

Back to TOP