петък, 30 юли 2010 г.

Бърза торта

Много се разочаровах от сметаната на  "Dr . Oetker " .
Няма да коментирам повече и да злословя , но никога повече няма да си я купя .
Провали ми се декорацията на тортата . 
Но тъй като пък в крайна сметка за мен моя блог не е участие в състезание и нямам претенциите да съм профи , а го правя за удоволствие , реших да рискувам и да ви покажа тортата , тъй като е лесна и може да ви допадне технологията .
Съжалявам , че стана така със сметаната , искаше ми се да е красива , но  ...
Както и да е , да не си разваляме настроението ! :)
Поне стана вкусна и искам да ви кажа ,  че сметаната беше най -  малкия проблем на всички ,  които участвахме в опустошаването на тортата .
Тази торта си е отвсякъде бърза - бързо се приготвя ,  но и бързо се яде ! :))
Даже и моето котараче искаше да опита . :))





За сметка на проблема , който имах със сметаната , си имах на разположение един уникален италиански продукти " DeliXia " - така известното dulce de leche . 
Невероятна мултифункционална вкусотия ,  която ще бъда много щастлива да имам възможността да предлагам в магазина си  ( сега преговаряме с приятелите от Италия :)))) .
Фантастичен вкус , неописуем !!!
Идва ти да излапаш лакомо целия буркан ... ох ...
Уникална композиция от мляко и  вкуса на бонбоните " Лакта " и  " Карамела Му " , но в мнооооого по - изящен вариант .
Толкова гладка консистенция , ефирна , сякаш кадифе , фино лепне по небцето по много приятен и нежен начин и те завладява и като вкус , и като аромат ...
Става за директна консумация ,  за топинг на мелби , за кремове на торти , за пълнеж на сладки , на кроасани , или да си сложите лъжичка от това чудо в кафето и то да придобие изкусителен карамелен аромат , абе , за всичкоооо ! :)
Само вижте за каква консистенция и цвят става въпрос !
Molto bene ! ! !






Следващата рецепта се приготвя наистина бързо и е въпрос на личната ви фантазия , за да си измислите продуктите за крема ,  ако ви липсва някоя от съставките в моята рецепта .
Само един съвет от мен , относно крема ,  който ще използвате  - да бъде задължително гъст , тъй като блатовете са подредени вертикално и ще изтече надолу в подноса ,  ако е рядък .
И така ,  нека да видим  тази :




Бърза торта






Баница с плънка

Всеки приготвя баницата по различен начин , а и навярно , всяка домакиня знае няколко рецепти за приготвянето на тази любима на милиони хора хрупкава вкусотия .
Днес изобщо нямах намерението да правя баница ,  но видях , че съм натрупала 3 пакета кори и реших , че е време да оползотворя единия .
Имах и хубаво краве сирене , малко фета , пресни яйчица , така че нямаше отърване - ще се прави баница !
Всеки път , общо взето , правя баницата различно , днес реших да е по този начин :



Баница с плънка






четвъртък, 29 юли 2010 г.

Ризото с морски дарове

Ето го и другото ми ястие от днешното речно - морско меню .
Можете да замените някой от морските дарове с друг или да добавите още някой към тези , тук няма правила  .
Но едно е сигурно , на всяка цена трябва да спазим традицията ризотото с морски дарове да се консумира с мнооооого студено бяло вино ! :))


Ризото с морски дарове 






Рибена чорба от шаран

Днес беше един от малкото дни ,  в които не се чудих дълго време какво да приготвя . Бях категорична ,  че менюто ще бъде рибно и с морски дарове .
И макар , че едното ми ястие е с речен обитател ,  а другото с морски , съчетаването им никак не ми се стори странно .
Днес имах късмета , че успях да си купя страхотен пресен шаран с идеално тегло и без никакви наченки на неприятни аромати от речното дъно и затова щеше да е грехота да изхвърля тези части от него ,  които инъче не използвам - глава и опашка .
Предлагам ви една много лека и вкусна рибена чорба ,  от която няма начин да не си сложите допълнително . :))



Рибена чорба от шаран






сряда, 28 юли 2010 г.

Шоколадови еклери

За да бъдат еклерите наистина шоколадови , сложете какао и в тестото .
Но аз не обичам твърде какаовите неща ( брауни и т . н .  изобщо не са ми по вкуса ) и затова ги направих така, че и на мен да ми харесват .:)
Ако решите да направите тези еклери , разбира се , вие ще изберете своя вариант - с или без какао в тестото . :)
А ако не ви допада идеята кремът да е шоколадов ,  в тази рецепта е показан и друг пълнеж . 


Шоколадови еклери






вторник, 27 юли 2010 г.

Редена мусака

Ох, мусакичка , ох , кеф  ! :)))
За мен е голям празник вкъщи да има мусака , тъй като съпругът ми не й е любител , независимо от рецептата , и я правя рядко  .
Днес обаче реших , че дори и той да не опита , аз ще си изям цялата тава ! :)
Лично на мен повече ми допада редената мусака , отколкото стандартната и макар , че не спазвам старата технология на редената мусака  всяко картофче да бъде запържено , ми е достатъчно вкусна и диеторазваляща и така .
А и честно казано , редената мусака става много по - бързо от другата , което не е никак за пренебрегване .
Като визия също я харесвам повече .
Ако и на вас ви допадне , опитайте ! :))


Редена мусака






Конфитюр от сини сливи




Да правиш конфитюр си е цяла магия!
 Но не, защото е трудно и не всеки го умее, а защото цялата процедура е толкова пленителна, толкова омагьосваща с уникални аромати, че на моменти наистина губиш представа къде си.
Като истинска магьосница, която приготвя чудотворна отвара, бъркаш с дървена лъжица, а от тенджерата излиза лепкава пара  с карамелено-плодова нотка .
Бършеш от челото си капчицата, стичаща се от топлината, и нетърпеливо топиш пръст в горещата ароматна смес.
А сливите са се превърнали във вълшебно сладко,  топло и ухаещо, и не можеш да се стърпиш да не си намажеш една филийка.
Както като бяхме малки...





Конфитюр от сини сливи


 


понеделник, 26 юли 2010 г.

Ягодови сълзици

Това са едни от малкото сладки изкушения от старото време , които са запазили вкуса си и до днес.
Обожавам тези малки хрупкави сладки !
Само че в магазина са винаги студени и твърди ,  а прясно изпечените леко топли домашни сълзици са неземно ароматни и топящи се като вкус .
Сълзиците със захар са познати на всички , но днес искам да ви предложа един ягодов вариант .
Може да замените сладкото от ягоди с друго ваше любимо , както и да добавите някакви смлени ядки - орехи , лешници .


Ягодови сълзици






Лучено хлебче

С риск да се повторя банално ,  но пак да си кажа - умирам за неоформен, недодялан хляб с напукана коричка .
А когато в цялата тази първично - чаровна картинка се намеси и аромата на печен
лук , думите наистина не са способни да опишат изживяването .
Вадиш го от фурната и нямаш търпение с пръсти да си отчупиш хрупкавото крайче на още горещия хляб , а разчупиш ли го , от средичката се понася лека ароматна пара , която изпълва цялото ти същество и те понася там някъде , отвъд забързания и суетен свят , който те заобикаля ...
Няма по - голямо нещо от хляба , са казали хората , а когато той е роден в твоите ръце , то това е най-скъпия , мил и вкусен хляб на земята .
Опитайте моето лучено предложение и искрено се надявам това да бъде едно от
най - вкусните хлебчета , които сте опитвали ! :)
Не го съдете по недодялания външен вид , вътрешната му красота е огромна ! :))))))


Лучено хлебче



Продукти :
( за 1 хлебче , подходящо за 2 човека )

2 чаени чаши бяло брашно
1 пакет суха мая ( или прясна мая за това количество брашно )
3 / 4   чаена чаша вода ( максимум 1 чаша )
1 / 2  чаена лъжичка захар
2 / 3  чаена лъжичка сол
1 супена лъжичка зехтин
3 средни глави лук

Смесете водата със захарта и маята , оставете ги да шупнат за 
15 минути .
Добавете брашното , солта и зехтина и върху набрашнена повърхност омесете еластично и гладко тесто  .
Оставете го покрито да втаса за 1 час .
През това време нарежете лука на лентички и го запържете 
до омекване , изцедете го от мазнината .
Оставете го да изстине .
След като тестото е удвоило обема си , добавете към него лука и омесете отново всичко  .
Аз добавих и малко заатар . 



Ако искате може да сложите някакви семена или малко шарена сол . 
Но и само с лук ще е достатъчно ароматен хляба .
След като прибавите лука и омесите тестото отново , оформете го като хлебче и го сложете в тава с хартия за печене .
Оставете хлябът да втаса още 30 минути . 
Загрейте фурната на 190 градуса .
Направете разрези  върху горната страна на хляба , намажете го с ръце с малко топла вода с разтворена щипка сода бикарбонат в нея и го изпечете до готовност .




неделя, 25 юли 2010 г.

Мини кроасанчета

Този път не бях достатъчно настоятелна и проявяваща умопомрачително търпение и си купих бутер тесто . :)
Следващата рецепта е достатъчно лесна , за да си позволи да я направи абсолютно всеки , независимо от кулинарния му опит .
Прекрасни топли мини кроасанчета , които се топят в устата , подходящи както за сутрешна закуска, така и за следобедно хапване с чаша чай .
Мислех да ги приготвя само в солен вариант , но докато се борех с бутер тестото ми хрумна идеята ,  че мога да направя и сладки и солени кроасанчета .


Мини кроасанчета






събота, 24 юли 2010 г.

Мед и бадеми

И докато съм на вълна " бързи , смели, сръчни ", ето още едно много мързеливо сладко предложение от мен .
Няма да го прехвалвам това ти ми кексче , опитайте го и сами ще се убедите в невероятния му аромат , резултат на съчетанието на мед, ванилия , бадеми и ликьор .
А пък и колко бързо става , просто идеална рецепта ! :)
Често наистина времето е много ценно и бързата , а в същото време вкусна храна си е за предпочитане .
Вкъщи още ухае на мед , добре , че наблизо няма пчели .:)))


Мед и бадеми 






петък, 23 юли 2010 г.

Къпкейкове с бадеми

Ако ви кажа как реших да направя тези къпкейкове, може и да ви прозвучи леко налудничаво.
Както си правех стандартното нес кафе за деня, бутнах без да искам пакетчето с филирани бадеми.
Не успях да ги разпилея, но точно като Архимед ми дойде прозрението, че мога да спретна едни бързи сладкишчета за наслада на душата и тялото.
Абсолютно няма никакъв начин да се провалите, решите ли да ги направите, рецептата е много лесна и бърза.
Нещо напоследък все съм на такава вълна- по-лежерно и ненатоварващо, но си
знам , че по някое време ще ме връхлети пак музата за сложни рецепти .
Сега обаче, нека ви покажа нещо лесно и вкусно.


Къпкейкове с бадеми






четвъртък, 22 юли 2010 г.

Пилешка супа топчета с риган и босилек

Днес , в  голямата жега , изобщо не ми се приготвяше някаква сложна и тежка храна .
Тази пилешка супа топчета се роди много спонтанно , и както в повечето случаи,  в които нещо се случва от само себе си,  се получава добре . :)
Много лека и приятна супа , която можете да си приготвите , без да се притеснявате , че нещо може да се обърка .
Ако разполагате с блендер и прясно пилешко месо  , не се колебайте , направете си каймата сами вкъщи , поне ще имате гаранция , че ще консумирате супа с истинско пилешко месо .
Винаги можете да приготвите това ястие и в зимна версия - малко повече зеленчуци в бульона и по - гъста застройка , но сега нека да я опитаме така . :)


Пилешка супа топчета с риган и босилек






сряда, 21 юли 2010 г.

Пакетчета с тиквички

Днес ви подарявам едно чудесно лятно изкушение с неустоима хрупкава коричка и плънка от тиквички и компания . :))
Тестото е просто съвършено и можете да го изполвате за направата на любимите ви пици вкъщи.
А ако решите да се спрете на варианта , който аз ви предлагам - пакетчета ,  можете да ги напълните с плънка по ваше желание , като единственото условие за добър резултат е плънката ви да не е мокра и водниста  .


Пакетчета с тиквички





вторник, 20 юли 2010 г.

Кейк с Baileys , шоколад и бадеми

Ето мен и мен отново ! :)
Поизгубих се малко , но това е , защото не мога да устоя на морето и  оставих готвенето на заден план . А и доста време ми отнема направата на сайта ми и електронния магазин .
Надявам се , че причината ми е основателна и извиненията ми се приемат ! :)
И за да подсиля разкаянието си , днес ще се опитам да ви подкупя с нещо много вкусно - кейк с Baileys , шоколад и бадеми . :))
Фантастична комбинация , безспорно ....







Кейк с Baileys , шоколад и бадеми






вторник, 13 юли 2010 г.

Пържени пилешки крилца

Е , вярно , не е  KFC , но пък е вкусно .:))
Следващото ,  което искам да ви предложа са тези хрупкави и в същото време много сочни пилешки крилца , които си харесах от тази рецепта .
Доста добре ми дойдоха в тази жега , комбинирани с чаша студено бяло вино . :))


Пържени пилешки крилца






петък, 9 юли 2010 г.

Студени кубчета

Не мога да не ви дам още едно предложение , с което да ви стане сладко на душата ! :)
От известно време им се каня на тези  студени кубчета на Мелита  и точно , когато времето се развали и стана зима посред лято ,  се наканих .:))
Но то това си е типично за мен ! :)
Ще ви кажа само две неща за този десерт - лесно и божествено вкусно !
Сиропиран изстуден блат , топящ се в устата ,  нежна хладина от плътен крем и хрупкава шоколадова коричка , сякаш отхапана от сладолед " Ескимо " ... мммм ....


Студени кубчета






неделя, 4 юли 2010 г.

Онлайн магазин "Ginger Cookies"-очаквайте.

Здравейте,  приятели на моя блог ! :)
Предстои ми скоро да открия своя онлайн магазин "Ginger Cookies",  в който ще предлагам различни стоки за сладкарството, пекарството, изобщо продукти, свързани с кулинарията.
Набелязала съм някои неща, които ще има със сигурност в магазина, но ще се радвам,  ако и вие ми споделите какво бихте искали да има като асортимент.


събота, 3 юли 2010 г.

Хляб от тиквички

( адаптирано от тази рецепта )

Много отдавна исках да направя този хляб , но все забравях .
Хареса ми идеята на авторката на рецептата , но по отношение на нивото на захар в тестото вложих от себе си .
Първата смес ,  която направих по рецептата стана доста сладка и не ми допадна , сладък хляб от тиквички не ми е по вкуса .
Но когато тестото стана солено ,  е  , съвсем друго нещо се получи !
Следващият път дори мисля да сложа и сирене или кашкавал .
Хлябът се прави много лесно , единственото ,  което е много важно за сполучливия краен резултат е наистина да дехидратирате много добре тиквичките .
Ако ви допадне тази рецепта ,  ще се радвам да ми напишете как се  е получило
при вас ! :)


Хляб от тиквички







петък, 2 юли 2010 г.

Торта с овесени бисквити

Бисквитената торта е сигурно най - тривиалната торта , която се приготвя във всяко домакинство .
Не се изискват сладкарски умения , не се изисква печене и безкрайно стоене
в кухнята .
Моите бисквитени торти винаги са различни , почти никога не ги приготвям по един и същи начин - сменям крема , сменям вида бисквити , добавям плодове , някога са с ядки отгоре ,  друг път -  не .
Периодично ще публикувам различни вариации .
Вчера попаднах на страхотни овесени бисквити и веднага реших да използвам
2 пакета ,  за да направя една бърза тортичка .
Макар ,  че бисквитите са диетични ,  тортата далеч не може да да се нарече такава ,  но на кой му пука . :)))
Важното е да ни е сладко на душата ! :))


Торта с овесени бисквити 
 





Пиле в глинен съд с гъби и лютеница

Нали сте чували тази много вярна мисъл  :
" Накарай мързеливия на работа , да те научи на акъл ! " :)
Казвам ви това ,  защото то има много голяма връзка със следващата ми рецепта .
Тя е от тези рецепти ,  които съм си съчинявала , когато никак, ама никак не ми се е готвело , а се е налагало да приготвя нещо за ядене .
Вкъщи много харесваме пилето ,  приготвено по този мързелив начин .
Толкова е лесно за приготвяне , а в същото време е от тези рецепти ,  които те карат да си оближеш пръстите , сякаш са правени майсторски .
Ако ми се доверите , ще се убедите колко е вкусно това пиле , приготвено в глинен съд с хубава лютеница и цели гъбки .


Пиле в глинен съд с гъби и лютеница






Печена царевица с магданозено масло

Най - после излезе и хубавата млада царевица .
Излишно е да ви питам дали я обичате . :))
Варената царевица е достатъчно позната като вкус , но ето и едно по - различно и доста лесно за реализиране предложение от мен  .



Печена царевица с магданозено масло