Торта " Нутела "

>> вторник, 29 юни 2010 г.

Много често сядам в любимия ми ресторант в Бургас " Incanto ".
Няма случай , в който да отида там и да не си поръчам накрая от фаворита ми сред десертите- торта "Нутела".
Разбира се , веднага започнах да си задавам въпросите как е приготвена, какво има в нея, дозиране на продуктите...
Много пъти се опитвах да направя разбор на рецептата, но понеже щеше да е безкрайно нахално да се изтупам в кухнята и да забия директно въпроса на готвача, реших , че след като неволята не идва, аз сама ще трябва да се справя.
И след 2 опита успях да пресъздам вкуса, който ме направи вечен фен на този непретенциозен като вид десерт , който опитах в любимия ми ресторант " Incanto " .
Не знам дали това са точните продукти, които използват там, но на вкус стана просто фантастична.
Ако сте по-припряни и бързи като мен, ще я имате готова за по- малко от 30 минути.
Идеална е за неочаквани гости, които ще дойдат скоро или пък страшно много ви се яде нещо сладко, но не ви се виси с часове в кухнята, опитайте.
Може и вие като мен да запишете тази торта в листа с любимите си десерти.
Снимките са направени веднага след сглобяването на тортата, след престой в хладилника става още по-добре.
Но нали знаете, че все бързам да ви покажа новата рецепта и не мога да чакам.:)


Торта "Нутела"






Прочетете още >

 Зелен боб яхния




Много се чудих дали да напиша плакия , но тази дума ми звучи ужасно и се
отказах.
А и още една дилема имаше пред мен, защо този боб се казва зелен, след като е жълт.
Това ми прилича на оня виц за сините сливи:

"- Това сини сливи ли са?
  -Да.
  -А защо са червени?
  -Ами, защото са зелени."

Но няма значение, важното е, че макар и обикновено, това ястие  е много вкусно, особено поднесено с купичка изстудено кисело мляко.
Публикувам подобни обикновени рецепти, заради читателите ми,  които наистина правят своите първи стъпки в готвенето и дори и толкова тривиални рецепти, за тях са непознати.
А ако се харесват и на вас, напредналите в областта  за мен това е чест.


Зелен боб яхния



Прочетете още >

 Домашни кроасани

>> понеделник, 28 юни 2010 г.

Това беше най - трудното нещо , което някога съм правила.
И ако не беше желанието ми да се науча да ги правя както трябва,  още сега щях да се зарека, че никога повече няма да се хвана да приготвям кроасани.
Това е най-бавната, най-изнервящата и най-сложната за приготвяне храна за мен.
И само невероятния аромат на краве масло и прясно изпечено тесто спасяват тия малки другарчета да не ги заклеймя тотално.
Колко пъти ми идваше да метна тестото в кофата и да сложа край на тая кулинарна мъка , не искам да си спомням...
Още съм много далече от истината, но като за начало,  поне на вкус станаха невероятни.
Не искам да ви казвам колко пъти минавах покрай панера с топли кроасани и си открадвах по един.
Следвах  до голяма степен тази рецепта .
Няма да ви лъжа , адски трудно е и отнема почти 3 дена.
Не знам как се справям с готвенето, според вас, но определено като железни нерви и търпение съм си за награда, както става ясно от днешната ми публикация. :)


Домашни кроасани






Прочетете още >

 Печено пиле с билково масло и още нещо

Дали има човек , който да остане равнодушен пред топло , току що изпечено пиле , ухаещо на масло ...
Тъй като аз не съм от тези хора ,  ала  в същото време не искам да ям печеното пиле , приготвено винаги по един и същи начин , опитвам всякакви варианти  .
Надявам се да ви допадне следващата ми рецепта ,  която в никакъв случай не е трудна .
Месото на това пиле се топи в устата като масло , а коричката му е много ароматна от подправките и приятно хрупкава .


Печено пиле с билково масло и още нещо





Прочетете още >

 Кекс с череши и глазура

>> неделя, 27 юни 2010 г.

Тази рецепта е толкова лесна , че дори няма нужда от снимки " стъпка по стъпка " .
Просто разбърквате продуктите и печете . 
Можете да замените черешите с друг любим ваш плод , както и можете да замените бялата глазура с шоколадова .
Много мързелива и в същото време вкусна рецепта ! :)

Кекс с череши и глазура





Прочетете още >

 Пълнени чушки - лятна версия

>> петък, 25 юни 2010 г.




Да си дойдем на думата , пълнените чушки са си класика на родните трапези.
Това може би е най-бързо свършващото ястие вкъщи , не само защото е любима храна номер 1 на съпруга ми.
Когато дойдох да живея в Бургас преди 7 години, бях много учудена, щом  за първи път опитах пълнени чушки, приготвени по странджански тертип.
В моя роден край (Велико Търново), приготвяме това ястие с доста ориз, а тук чушките са пълни почти изцяло с кайма (не че е лошо, де, изобщо не протестирам даже:))).
Не знам дали във всяко бургаско домакинство ги приготвят така, но всичките пъти, в които съм ги яла тук, са били приготвени именно така-с мнооого кайма.
И накрая и аз започнах да ги готвя по този начин и сега почти не си спомням как точно съм ги яла преди много години в родния ми край.
Предлагам ви лятната ми версия на това обичано от милиони хора ястие.
В зимната си версия добавям в плънката и гъби, а чушките са червени и са заляти с бял сос.
Но нека сега да видим тази, по-леката версия :


Пълнени чушки - лятна версия





Прочетете още >

 Бюрек с кайма и спанак

Много ми хареса рецептата за този турски хляб  и реших да използвам техниката й , за да  направя бюрек с дърпани кори  .
Получи се нещо ,  което изключително много допадна на всички вкъщи .
Бюрекът свърши за отрицателно време и питахме за още . :))
Следващият път ,  по-голяма доза . :)


Бюрек с кайма и спанак





Прочетете още >

 Лимоново-ванилови мъфини




Мъфините са голям хит сред кулинарните блогове и аз се сетих , че в моя блог нямам нито една публикувана рецепта за тези миниатюрни сладури.
Всъщност , истината е , че аз обичам да ям много малко видове мъфини, задължително без какао в тестото.
Тези, които ще ви покажа сега са изключително семпли, много са лесни за приготвяне , но са едни от малкото, които много харесвам.
Ако искате да си приготвите нещо сладко, а нямате много време, следващата рецепта е точно такава- бърза и лесна.

Лимоново-ванилови мъфини





Прочетете още >

 Имам баялдъ

>> четвъртък, 24 юни 2010 г.

Признавам си, изобщо нямаше да се сетя скоро да направя популярното турско
ястие .
Публикувам тази рецепта по молба на моята приятелка Хуби и много се надявам рецептата да й допадне, както и на вас ! :)
Имам баялдъ има много вариации , аз ви предлагам моя любим начин за приготвяне . Можете да сервирате с нарязан на ситно магданоз , да добавите в плънката моркови и целина , тези неща ги оставям на вашата лична преценка и вкус . :)
Хайде , да го видим тоя имам защо е припаднал ! :)

Имам баялдъ





Прочетете още >

 Млечна торта

>> сряда, 23 юни 2010 г.

Каквото и да кажа за тази торта , ще е малко ...
Макар , че не е с феноменални декорации , тя е от тези торти , от които ти се иска да си отрежеш още едно парче , и още едно ... и така ,  докато не видиш съвсем дъното на подноса . :))
В мига , в който видях рецептата в прекрасния блог Palachinka ,  бях категорична , че ще я направя .
А щом я опитах , то със сигурност вече знам, че тази млечна тортичка ще бъде чест гост на нашата семейна трапеза .
С повод или без повод ! :)
Опитайте и вие , няма да съжалявате , вкусът й силно наподобява вкуса на двуцветния течен шоколад " Milky Way " ,  а кой не го обича ...
Тънки въздушни блатове и мноооого крем , просто фантастиш , както би възкликнала госпожата от рекламата на нещо си там . :)))
Макар , че не можах да я сглобя както трябва , защото е необходимо да се прави в тава с махащи се стени ( а от моята напоследък изтича крем, незнайно защо ) , все пак  успях да създам нещо наистина зашеметяващо вкусно !
Единствените промени в оригиналната рецепта , които направих са , че използвах краве масло , вместо маргарин , и че сложих малко повече захар и царевично нишесте в крема .
Искрено съм благодарна на авторката на рецептата , защото тази вкусотия отговаря изцяло на моя вкус за любимата торта !
Толкова много бързах да ви покажа тази прелест , че не изчаках тортата да стегне и я срязах веднага .:)
Просто вижте ... sooo delicious ...
( публикацията е обновена със снимки )


Млечна торта 





Прочетете още >

 Khachapuri със спанак и сирена

>> вторник, 22 юни 2010 г.

За тези плоски питчици мога да кажа само това - вкусно до безобразие ! :)
Khachapuri най - общо казано е грузинско хлебно изделие (подобно на турското
пиде )  с плънка от сирена .
И въпреки , че Khachapuris са по - подходящи за закуска , и на вечеря не им простих на 2 броя  . :)
Можете да си приготвяте това изкушение с плънка по ваш избор , аз избрах за моите красавици комбинация от спанак , топено сирене, кашкавал и краве сирене .
Големината и дебелината им си я определяте вие , тези , които аз приготвих , са малко
по - големи от размера на компакт диск и са малко по - дебелички .
Предлагам ви да си направите рецептата с два варианта за тестото - ако сте в муза ,  с оригиналното ,  което вие трябва да си приготвите или пък , ако сте в период на ленност и безгрижие  ,  с готово тесто от магазина :)


Khachapuri със спанак и сирена





Прочетете още >

 Пържени кюфтета




Трябваше да кръстя тази рецепта "Изядохте ме с тия кюфтета!":), защото моите приятелки просто ме побъркват да им правя пържени кюфтета.
Не нещо завъртяно и нестандартно, а това.
Какво толкова, кюфтета като кюфтета, ама не.
Реват, та се късат.
И за да се отърва от този кулинарен терор, публикувам тук начина им на
приготвяне, та другия път, като зяпнат пак за кюфтета, ще им давам линк към рецептата.:)
А междувременно може и на вас да ви допаднат.
Дано.


 Пържени кюфтета





Прочетете още >

 Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал

За любителите на патладжана , предлагам още една рецепта с негово участие .
Вкусно , лесно , бързо , какво повече да иска съвременната домакиня ! :)

Кюфтенца от патладжан с доматен сос и кашкавал





Прочетете още >

 Crème caramelle ( Крем карамел )

>> понеделник, 21 юни 2010 г.




Сигурно много от вас ще се съгласят с мен, че понякога именно тривиалните рецепти, се оказват много сложни за постигане на перфектен резултат.
Крем карамелът е десерта, който най много ме е изкарвал извън нерви, заради незадоволителен за моя вкус краен резултат.
Толкова кулинарни поражения съм имала с него, че дори съм стигала до там да си кажа, че повече никога няма да опитвам да го правя.
И не става въпрос за проблем с вкуса или количеството на продуктите, а за желанието ми да постигна краен резултат на крем карамел, който няма да е с препечена коричка (защото не искам да ям омлет, а крем) и във вътрешността му да няма никакви дупчици (шупли).
Не знам при вас как е, но крем карамел с шупли изобщо не ми допада и предпочитам да не го ям изобщо.
Въпросните дупчици оказват влияние на вкуса на крема и аз не го харесвам приготвен по този начин.
Преди известно време обаче, най-после успях да разбера тайната на гладкия крем карамел с жълта и крехка, а не препечена кора.
Ето я моята гордост! :))

Crème caramelle (Крем карамел)




Прочетете още >

 Талиатели със сьомга и броколи

Напоследък съм на вълна лесни и бързи рецепти .
В това горещо време и двата климатика не ме спасяват от жегата и от мързела ми . :))
Следващата рецепта е отново с любимата на семейството ми сьомга , но можете да си я приготвите и с някаква друга качествена риба .
От мен рецептата , от вас майсторството и персоналния ви подход в
реализацията й ! :)

Талиатели със сьомга и броколи





Прочетете още >

 Крем супа със сьомга

Днес дори и малкият ми котарак е много доволен от менюто ми , и той намаза едно голямо парче прясна сурова сьомга . :))
Голямо облизване падна ! :)
Но да се върнем към облизването , което имаше и от моя страна.
Представям ви една много лесна крем супа със сьомга , която можете да приготвите и с друг вид филе от едра риба .


Крем супа със сьомга





Прочетете още >

 Усмивки от старите ленти

>> неделя, 20 юни 2010 г.

В тази моя публикация няма да показвам някаква рецепта .
Ще ви покажа малко щастие и доброта ! :)
Днес разглеждах стари постери на реклами на хранителни продукти и напитки и много ми се прииска да споделя с вас някои , които ми харесаха много , и чрез които усетих силен ретро полъх , който довя нещо красиво в сърцето ми ...
Този полъх не нахлу агресивно у мен , а ме погали толкова сантиментално , чаровно , неподправено ...
Няма напудрени реклами , няма фалшива илюзия и некоректна пропаганда към бъдещия купувач , има единствено силна доза чар и искреност и всеки постер те кара да се усмихнеш .
Дори не съм била родена в тези години , но ги чувствам толкова близки до моята душевност ... може би , защото хората тогава все още са се обичали истински , умеели са да бъдат приятели , радвали са се на малките неща , вярвали са в силата на здравото семейството и любовта ... а аз вярвам в тези неща , макар за някого това да звучи наивно ...
Тези постери , някакви си шарени картинки ме отведоха в друг свят , в който няма зло , няма поквара и корист и незнам защо ме накараха да се почувствам  спокойна , че има надежда някой ден и за нашето време ...
Искам да споделя тази искреност и доброта и с вас , приятели ! :)





Прочетете още >

 Пресни картофчета по английска рецепта

Оказа се , че може и на фурна да си имаме картофки , които са досущ като
пържените .
Адаптирах следващата рецепта от тук  и приготвих тези невероятно вкусни златни
топчици по стара традиционна английска рецепта  . :)
Тази английска технология за приготвяне на картофи вече ми е сериозен фаворит .
Можете да опитате и със пресни  или пък със стари , обелени и нарязани на парченца картофи .
Ако искате да си приготвите различно количество от това , което съм посочила в рецептата , просто следвайте правилото 1 част олио към 2 части картофки .
При всички случаи , каквото и да решите - пресни или стари , ще зарадвате всички вкъщи ! :)
Че кой не обича картофки ... :))


Пресни картофчета по английска рецепта





Прочетете още >

 Вратни пържоли със сос в провинциален стил

Всички сме яли пържоли със сос , това си е направо до болка позната класика .
Но колкото и да е банално, толкова пък и всяка домакиня си има свой собствен почерк . :)
Предлагам ви една от моите рецепти , която е изключително бърза и много семпла .
Но не последно място , много , много вкусна ! :)



Вратни пържоли в провинциален стил





Прочетете още >

 Бързи хрупкави питки

Тези непретенциозни питки ще се превърнат в любимци на тези от вас, които обичат хрупкавите хлебни продукти .
Стават много бързо , не се изисква никакво майсторство в кулинарията :)  и можете да си ги приготвите с допълнения , каквито желаете - кашкавал, сирене , семена и т.н.
Просто добавяте към тестото каквото ви се иска и готово ! :)
Аз си ги приготвих натурални , но са толкова вкусни дори и по този начин , че изядох набързо 2 ей така , без нищо . :))

Бързи хрупкави питки





Прочетете още >

 Мини банички със сметана

>> събота, 19 юни 2010 г.

Много съм доволна от днешната ми закуска , с тези мини банички денят ми започна вкусно и приятно .
Баницата има невероятно много интерпретации и аз ще ви показвам различните , които аз знам като рецепти , и които харесвам .
Надявам се, че все нещо ще отговаря и на вашия вкус ! :)
Да започнем с тези хрупкави миниатюри  с пухкава плънка ! :)


Мини банички със сметана





Прочетете още >

 "Зайо Байо , не си прав ! " - торта с моркови , канела и джинджифил

>> петък, 18 юни 2010 г.

Всички знаете вица за гадната торта с моркови , обаче аз искам да му кажа на тоя ти ми заек , че не е прав !
Може би рецептата на баба Меца е била кофти ..
Следващото  ми предложение е толкова лесно за изпълнение ,  че дори и малката ви дъщеричка може да ви изненада някой ден с прекрасен краен резултат  ( само да внимава с фурната :))
Това вкусно нещо , което ви подарявам днес,  е адаптирано от идеята за така популярната американска торта с моркови .
Използвах тази рецепта за направата на блата , а кремът е малко фантасмагоричен .:)
Него можете да си го направите , както вие си искате или пък да спазите оригиналните предложения .
Авторът на тази рецепта е изключително впечатлен от морковената торта , която си е похапнал в магазина на Mario  "Bohemian Cigar Store"  ,  North Beach Philadelphia , но малко ще ни дойде в повече да отидем чак до там  , затова ще си направим това вкусно нещо самите ние .:)
И можем да си изядем сами даже цялата торта, пък заека нека се прави на луд , колкото си иска  . :))

Торта с моркови , канела и джинджифил





Прочетете още >

 Картофено пухче

>> четвъртък, 17 юни 2010 г.

Надявам се , че ще приемете с усмивка името , с което нарекох тази рецепта . :)
Не знам как би било редно да се казва това вкусно нещо , но пухче му подхожда страшно много, защото вкусът му е именно такъв - лек и  въздушен , и е пухкаво като усещане за перце  , докосващо небцето ви.
Ако много обичате картофи и постоянно търсите нови варианти за приготвянето им , опитайте това , много е вкусно ! :)

Картофено пухче





Прочетете още >

 Свински хапки с червен лук и мащерка

Много се чудех дали изобщо да слагам тази рецепта в блога,  защото е много обикновена и нормална , но пък кой е казал, че трябва да приготвяме само ненормални неща . :)))
Много бързо и много лесно за приготвяне  , подходящо , както за основно ястие , така и за мезе за червено вино . :))


Свински хапки с червен лук и мащерка





Прочетете още >

 Мафалде с печурки и мащерка

>> вторник, 15 юни 2010 г.

Днес ме хвана мързела, ама толкова много, че чак едва гледах . :))
Но гладът  е голяма сила и ме вдигна на крака за малко .
Не само днешното лентяйство бе причината да приготвя само тази семпла рецепта , а и това , че много отдавна исках да си направя някаква постна и лека паста .
Няма да изпадам в излишен патос , просто вижте ! :)


Мафалде с печурки и мащерка





Прочетете още >

 Clafoutis с малини

>> понеделник, 14 юни 2010 г.

Не знам дали това отговаря на истината , но прочетох , че Clafoutis е един от
най - популярните десерти във Франция , нарежда се малко след така известното брюле .
Накратко казано , това е печен плодов десерт , който се приготвя в намаслени и захаросани съдове и се сервира с ванилова пудра захар .
Можете да го приготвите в малки купички или в тавичка .
Произходът на този десерт е с етикет област Limousin , Франция .
Оригиналната рецепта е с узрели , черни  череши , но както повечето стари рецепти , и тази е със своите вариации . Аз имах на разположение купичка пресни малини и им намерих веднага приложение в този десерт .
Повечето рецепти , които намерих , бяха с доста мокро тесто като краен резултат , което не е по вкуса ми , но в тази рецепта балансът между плодовете , сокът им и тестото е страхотен .
Ако решите да приготвите десерта с други плодове , следвайте всичко в рецептата по същия начин .  Ако изберете плод с по - твърди кори ( като ябълки или круши ) , моят съвет е да ги обелите .
Но вие си решавате в крайна сметка ! :)
Ако ви звучи вкусно , опитайте ! :))
(адаптирано от phamfatale )


Clafoutis с малини





Прочетете още >

 Пилешка селска яхния с царевични кнедли

>> неделя, 13 юни 2010 г.

От толкова време не бях приготвяла каквато и да е яхния .
А тя е на особена почит вкъщи !
Може би заради топлото време , но все отлагах да направя това вкусно ястие , само че днес купих много хубави , добре почистени , пресни пилешки парти бутчета и решението да направя тази селска яхния се роди бързо .
Едва ли ще ви изненадам точно с яхния , като вид ястие , но рецептата ,  която искам да ви подаря , е малко по - различна от тези ,  които обикновено приготвяме в България .
За мен истинската селска гозба трябва да си къкри през цялото време на слаб огън , както се казва , обезателно в стара тенджера и  да се бърка с дървена лъжица .
Може и да си внушавам , но за мен става мноооого по - вкусно . :)
И моята яхния направих така - дълго време , на слаб огън , с помощта на любимата ми дървена лъжица , подарък от майка ми , и в праааастарата ми тенджерка , която ме оставя , но аз не оставям  . :)
Искрено ще се радвам , ако ви хареса ! :)
За вкуса не се съмнявайте , божествен е ! :))

Пилешка селска яхния с царевични кнедли





Прочетете още >

 French Toast - Френски препечени филийки с конфитюр

Когато видях тази рецепта от myrecipes , не можах да остана безучастна и да не я направя веднага .
А и ми беше останал от френския хляб , който тъкмо се чудех как ще ми даде сърце да изхвърля .:)
Рецептата ,  която ви предлагам е много подходяща за закуска ,  а най - интересното в нея е , че съчетава вкуса на млечна баница , пържени филийки с конфитюр и козуначения сладкиш с крем - карамелена заливка .
За по - добър резултат е добре да подготвите почти всичко от предната вечер и на сутринта ,  след много малко добавки , сте готови да печете .
Ето я нея , вкусната френска закуска :

French Toast  - Френски препечени филийки с конфитюр





Прочетете още >

 Френски хлебчета със сусам и мак

>> петък, 11 юни 2010 г.

Ще кажете, че пак ви измъчвам с хляб, който се прави много време, но така е, хубавите неща стават бавно.
Дунапренената средичка на хляба няма как да стане,  ако нямаме търпението да изчакаме закваската да си изживее живота, колкото е нужно.
А и не е толкова сложно преди да си легнете вечерта, да си я приготвите за 2 минути и на другия ден да е готова и да ви очаква, за да сътворите хляб, който едва ли ще си купите от който и да е магазин .
Това,  което се ражда във вашите ръце е най- вкусното и най-истинското.
Мислех да приготвя малки багети, но толкова хубаво ми втаса тестото, че реших, че ще е по-добре да направя нещо средно между голяма багета и мини хлебчета.
Така ще си имам повече от прекрасната дунапренена средичка.
Толкова въздушна, лека и пухкава ...
За коричката да не говоря пък, към нея си имам особена слабост, а когато по повърхността й  има цяло съзвездие от хрупкави звездички- семенца, това вече не може да се обясни с думи.
То може да се усети и сподели единствено със сетивата ...


Френски хлебчета със сусам и мак





Прочетете още >

 Tsukune - пилешки кюфтенца

Имах намерението да направя тайландска пица с пилешка кайма , но тези мини кюфтенца просто ми взеха ума и нямаше начин да не ги направя .
Пицата ще почака ! :)
Уверявам ви , че зад това странно заглавие се крие много семпла и вкусна рецепта . Няма нищо извънземно и сложно , няма нещо , което да ви накара да си кажете , че японската кухня не е за вас.
Вижте и сами ще се убедите в това !
Освен , че е много вкусно ястие , Tsukune е добра идея и за тези , които се хранят здравословно . Но това изобщо не е нещо нетипично за храната на японците .


Tsukune





Прочетете още >

 Cheesecake Brownie (Чийзкейк Брауни)

>> четвъртък, 10 юни 2010 г.

Ще си призная нещо ,  дори и не опитах този десерт , защото не обичам силно шоколадовите тестени изделия ( с малки изключения ) . Но когато попаднах на рецептата на David Lebovitz, видът на този сладкиш ме изкуши да го приготвя . Промених малко оригинала - вместо шоколадов чипс , сложих карамелизирани лешници .
Със сигурност вкъщи ще  му видят сметката , а ако вие обичате брауни и искате в целия ви дом  да зазвучи една шоколадова соната , вижте следващата рецепта .
Определено е интересна , заради комбинацията между чийзкейк и брауни .
Толкова шоколад , толкова сладост на едно място ... :))

Cheesecake Brownie (Чийзкейк Брауни)





Прочетете още >

 Пилешки бонфиленца с топено сирене и печени домати

>> сряда, 9 юни 2010 г.

Не обичам бяло пилешко месо , винаги съм се мръщела ,  когато ми сервират такова .
Сухо ми е и това е ! :))
Друго си е червеното месо с хрупкава препечена кожичка , но стига съм се отклонявала от темата .
Сега ще ви покажа една много лесна , а в същото време ефектна рецепта , с която можете да превърнете скучното бяло месо в нещо вкусно и сочно .
По принцип мислех да направя филенцата със синьо сирене , но се оказа , че съм го свършила , а не ми се ходеше до магазина и импровизирах с топено сирене с вкус на Гауда ( от това за бургери ) , което комбинирах с малко готварска сметана .
Стана наистина вкусно, уверявам ви и то от позицията на  един истински противник на бялото пилешко месо .:)
А и времето за приготвяне не е много , така че може и на вас да ви допадне ... надявам се . :))


Пилешки бонфиленца с топено сирене и печени домати





Прочетете още >

 Тарт с домати , лук и пармезан

Следващата рецепта я направих съвсем на шега , не беше в плановете ми за менюто ми днес .
Но ми остана малко време и се сетих ,  че отдавна се каня да направя нещо в
най - новата си тавичка ,  която все още стоеше непокътната и тъжна в кутията си .
Ако имате малко свежи доматки и малко свободно време, запретнете ръкави , този тарт е мноооого вкусен . :)
И дори и да не успеете да го изядете за вечеря ,  той е прекрасен и за закуска .
Аз лично го харесвам и топъл , и студен .
Ако не ви допадат продуктите за плънката , разбира се ,  можете да впрегнете собствената си фантазия и да го направите по ваш вкус . Но с каквото и да го напълните , това е едно прекрасно ястие , с което можете да почерпите дори и гостите си и да им направите впечатление като домакиня . :))


Тарт с домати , лук и пармезан





Прочетете още >

 Печени глазирани крилца

Предлагам ви една много лесна рецепта за крилца с изключително вкусен краен резултат . Единственото неудобство е , че се налага да се чака ,  за да се маринова месцето , но си засужава  .
Ето ги и тях , златните крилца ! :))

Печени глазирани крилца





Прочетете още >

 Старомоден пай с карамелизирани ябълки и канела

>> понеделник, 7 юни 2010 г.

Едно от най - силните въздействия върху сетивата ми е това на комбинирания аромат от ябълки, карамел, канела и масло . И може би това е и причината този пай да бъде един от любимите ми десерти .
Вече всички разбраха за моята слабост към old fashioned и rustic ястията и се надявам,  че не ви отегчавам с предложенията ми в този стил .
Този пай се приготвя много лесно и бързо ,  а аромата му ще ви омагьоса .
Let`s do it ! :)))


Старомоден пай с карамелизирани ябълки и канела





Прочетете още >

 Макарони "Bolognaise" на фурна

>> неделя, 6 юни 2010 г.




Всички приятели на моя блог,  които ме четат редовно,  вече са усетили,  че основната идея на блога ми е не да показвам някакви свръхмодерни рецепти, а да показвам предимно познати homemаde храни, но представени по нов, непознат и различен начин.
Следващата рецепта е типичен пример за това.
Всеки е ял макарони, изобщо,  всеки е ял всякаква паста с кашкавал или пармезан,
сосът  "Bоlognaise" (Болонезе) също е достатъчно познат у нас,  както и бешамела на лазанята, но начина,  по който са комбинирани тези познати неща в следващото ми предложение,  определено не е много типичен за поднасяне на пастата у нас.
Искрено се надявам да ви хареса и на вас.
Тази италианска традиционна рецепта за паста на фурна надмина очакванията ми и това определено от тук насетне е моя фаворит за приготвяне на пастата вкъщи.
Разбира се,  можете да реализирате рецептата с продукти по ваш вкус,  но аз искам да ви я покажа с една обичана у нас разновидност на соса,  а именно "Bolognaise".
Enjoy.


Макарони "Bolognaise"  на фурна






Продукти :

250  грама макарони (половин пакет )

за доматения сос:
300 мл доматено пюре
100 грама пресни гъби
500 гр  кайма
пресен босилек
целина
сух риган
черен пипер
1 кромид лук
4 скилидки чесън
1 настърган морков
50 мл качествено червено вино
сол на вкус
1/2  чаена лъжичка захар


за бешамела:
150 гр краве масло
150 грама брашно
500 мл прясно мляко
1/2  чаена лъжичка индийско орехче
сол на вкус



за поръсване:
50 грама пармезан
50 грама кашкавал





Сварете макароните в подсолена вода,  но варете само  2/3 от посоченото на пакета време.
Пример: на пакета на моите макарони пишеше ,  че са необходими 11 минути , аз варих 7 минути.



Готовата паста изцедете и сложете на дъното на тавата,  в която ще печете.




Приготете доматения сос така:
Нарежете продуктите - гъби, лук, чесън и т.н .



Запържете лука, гъбите и каймата. Прибавете и останалите продукти
(без доматеното пюре и виното).



След като каймата е добре задушена, прибавете и доматеното пюре и виното, оставете да къкри 5 минути и махнете соса от котлона.



Пригответе и бешамела:

Разтопете маслото.



Прибавете брашното и го запържете леко.



После добавете и млякото, индийското орехче и солта.

 
Варете соса,  докато придобие кремообразна консистенция.




След като сме приготвили всичко,  можем да продължим със "сглобяването".
Изсипете доматения сос върху изцедените макарони.




Покрийте добре всички макарони със соса.




Върху доматения сос сложете бешамела.




Разстелете добре и него по цялата повърхност на доматения сос и поръсете с настърганите кашкавал и пармезан.




Сложете пастата във фурната и печете 30 - 35 минути на 190 градуса.




След като пастата придобие златна коричка, изключете фурната и я оставете малко да поизстине, преди да я разрежете и сервирате.
Приятен апетит.









Прочетете още >

Back to TOP