понеделник, 31 май 2010 г.

Селски пирог с карамелизиран лук и шунка

Обожавам всякакви вариации на Rustic Tart ( селски , недодялан пирог или галет  ) - плодови , с месо , без месо ...
За предпочитанията ми към старомодно изглеждащите рецепти споменах неведнъж .
Модерни , натруфени ястия мога да ям навсякъде , но автентични ,  родени изпод ръцете на работливи жени в китни селца в различни краища
на света , мога да опитам единствено вкъщи .
Днес ,  докато приготвях този вкусен селски пирог , заваля пороен дъжд и за първи път дъжда не ми донесе негативни емоции .
Напротив !
Беше прекрасно , почти мистично ...
Навън валеше ,  големите и тежки капки чукаха по первазите ,  сякаш ме приканваха да ги пусна вкъщи ,  а от фурната се разнасяше вълшебния вкус на масло ,  хляб и сладък лук .
За момент забравих , че живея в центъра на шумния град и се пренесох на ново , непознато място , пленяващо първично .
Но да не ви отегчавам повече с кулинарните ми вълнения . :)
Време е да ви представя нещо наистина  прекрасно - селски пирог с карамелизиран лук и шунка !
Макар и недодялан,  също като името си ,  този пирог  за мен е по - ценен и вкусен и от най - деликатесната  храна !
И това няма да е единствения селски пирог ,  който ще представя в блога ми . :)

Селски пирог с карамелизиран лук и шунка





Сьомга с хрупкава коричка и печени зеленчуци

Пак ли сьомга ,  ще каже някой ! :)
Простете ми , че отново представям рецепта с нея ,  но това е любимата риба на съпруга ми и тя често присъства на трапезата ни вкъщи .
Този път обаче не е глазирана и пържена , а е печена в моята прекрасна вкуснопроизвеждаща керамична тавичка . :))
Незнам дали комбинацията между всички продукти ,  които включих в рецептата ми е по етикет,  но и да не е ,  не е толкова важно за мен .
По- важното е , че стана вкусноооо ! :)
Днес приготвих и селски пирог с карамелизиран лук и макар двете ястия да са покъртителни в комбинация ,  това също не е проблем ,  защото пирога хвръкна на момента и сьомгата си
остана самотна за консумиране . :))
Златистите котлетчета ме гледат доста съблазнително от фурната и с нетърпение очаквам да дойде време за вечеря ,  когато ще й видим сметката на по чаша изстудено бяло вино . :)

Сьомга с хрупкава коричка и печени зеленчуци





Продукти :
700 гр сьомга

зеленчуковата част :
1 тиквичка
1 зелена чушка
1 голям домат
1 жълта чушка
1 глава кромид лук
1 глава червен лук
 зехтин
сол
черен пипер 
1  с . л.  салатна ръсеница " Пикантина "


за мариноване на сьомгата :
1  с. л .  мед
3   с. л .  соев сос
сол
черен пипер

паста за коричката на сьомгата:
4  с. л .  галета
7 - 8 листа пресен босилек
зехтин
магданоз за поръсване накрая
1 лимон или лайм


Мариновайте сьомгата с продуктите за маринатата ,  оставете я престои в нея поне 30 минути .


През това време нарежете на кръгчета зеленчуците , осолете ги леко и ги подредете като ги редувате в намаслена тавичка .  Сложете върху тях ръсеницата , черния пипер и ги полейте с малко зехтин . 


Върху тях подредете маринованите котлетчета сьомга и ги намажете с пастата за коричката .


Печете около 30 минути на 180 градуса . Накрая поръсете с магданоз и при сервиране изцедете върху сьомгата пресен лимон или лайм .
Това е всичко -  бързо , лесно и вкусно ! :)



неделя, 30 май 2010 г.

" Новите дрехи на крушата "

Не знам дали има десерт с такова име ,  но се опитах да направя някаква моя игра на думи със заглавието на известната приказка за новите дрехи на царя . :))
Всъщност ,  дори и да е само игра на думи,  то именно това заглавие на следващата ми рецепта е доста точно , защото както сами ще се убедите ,  крушата никога не е изглеждала толкова симпатично,  както в новия си тоалет ,  който уших специално за нея в моето
кухненско ателие  . :)
Най - интересното е , че  новата дреха на крушата се носи с аксесоар от лайка ,  нещо ,  което не сме свикнали да виждаме като тенденция в модата у нас . :))
Ако имате търпението да изчакате този десерт да се изстуди ,  то изцяло ще се насладите на нещо много интересно и  нетипично като вкус .
Различно и ново ,  но съвсем в духа на " Country Style " ...

" Новите дрехи на крушата "





Паста " 3 сирена "

Надявам се ,  че ни ви отекчавам с пристрастието си към пастата ,  но наистина не мога да издържа дълго време ,  без да си приготвя нещо .
Днес ви предлагам една много семпла рецепта ,  без месо и без хиляди
добавки .
За всички любители на сирената ,  мисля,  че ще бъде интересно ! :)
Можете да замените сирената с други,  предпочитани от вас .
Днес за първи път ,  може би подмамен от мириса на сиренца ,  домашния ми любимец ,  един котарак дебеланко , беше плътно до мен в кухнята . :))

Паста " 3 сирена "






Продукти:

450 гр сварена паста ( по ваш избор )
1/2  пакетче краве масло
1/3  ч . ч .   брашно
4  ч . ч .  топло прясно мляко
1 ч . ч .  топено сирене
1 ч . ч .  синьо сирене ( натрошено )
50 - 60 гр настърган пармезан за соса +  50 гр  за поръсване
1/4  ч . ч .  галета
сол
черен пипер
щипка индийско орехче


 Сварете пастата ,  според указанието на опаковката . 




 Загрейте маслото и добавете брашното,  запържете го леко . Прибавете млякото и солта . Оставете да къкри на котлона 5 минути .  Махнете сместта от котлона и добавете сирената ,  индийското орехче и черния пипер .
 

Разбъркайте всичко много добре и прибавете сварената и отцедена от водата паста .

Изсипете всичко в подходяща тава за печене ( аз използах същата като тази ,  която давам за награда , наруших правилото , че това е пай форма, мултифункционална е , нали ви казах :) .
В малък съд смесете галетата и настъргания пармезан за поръсване .

Поръсете добре по цялата повърхност на пастата и соса .

Ако искате може да прибавите и малко кашкавалче . :))
Печете на 180 градуса около 30 - 40 минути .



събота, 29 май 2010 г.

Пролетна награда :)

Както ви обещах ,  когато станем 200 приятели във Facebook - а ми ,  започваме с наградите .
И това е само началото ! :)
Представям ви тази керамична шведска тавичка за пай от Sagaform ,  която мен ако питате , може да използвате не само за пайове .





Свински пържолки с масло , гъби и сладки пресни картофки

Много ми е трудно да започна да пиша след изяждането на почти половината тава от следващото ми предложение ! :)
Бях си казала, че оставям прасетата да си починат от мен до есента ,  но такова прясно и свежо месо ми се изправи пред очите ,  както си
пазарувах ,  че си потъпках обещанието .
Взех едно голямо парче вратно месо и започнах да си мисля как да го приготя .
С хрупкави стари картофи по селски с много подправки ,  разбира се !
Да , ама не !
Запътих се към щанда със зеленчуците ,  за да си купя малко стари картофи ,  които да сложа за компания на прасенцето ,  и пред мен застана второ изкушение - страхотни пресни сладки червени картофки и още по - пресни гъби !
Решено е ! Ще направя нещо ,  с което ще накарам всеки да си развали диетата - нещо семпло , изпитано и обичано от всички ! :))
Ще кажете ,  че само си хваля рецептите ,  но повярвайте ми ,  нито една от тях не е направена просто ей така .
Освен любовта ,  която влагам в готвенето ,  винаги подбирам да приготвя все неща ,  които ми харесват безумно много !
Затова накрая си ги хваля , не за друго . :)))
Вижте следващата рецепта и пак си помислете дали и вие като мен сте се зарекли да консумирате свинското месо само през студените сезони . :))

Свински пържолки с масло , гъби и сладки пресни картофки





Продукти :

600 гр свинско вратно месо
200 - 300 грама пресни  печурки
500 гр сладки пресни картофки 
1 глава червен лук
1/2  ч . ч .  топла вода с разтворен половин телешки бульон
50 мл бяло вино
2 ч . л . брашно
сол
черен пипер
1 с . л .  заквасена сметана
1 ч . л .  кафява захар
3 с . л .  краве масло
4 с . л .  зехтин ( или олио )
пресен розмарин
1 с. л .  тъмен балсамов оцет
1 ч . л  мед

Нарежете месото на пържоли .  Не ги начуквайте , за да останат по - сочни . Осолете ги от двете страни и ги поръсете с черен пипер . 
В тиган с малко мазнина (половината от зехтина или олиото ) ги запържете до златисто . 


В купа сложете нарязаните на тънки колелца пресни картофки , посолете ги , сложете черен пипер , балсамовия оцет , меда ,  останалите 2  с . л  зехтин и нарязания розмарин .




Запържете леко гъбите в  1 с . л . краве масло . Изцедете ги и ги извадете.


В същия съд сложете нарязания лук и го задушете до омекване . Прибавете малко мазнина , ако е нужно .
Извадете и него .


И отново в този съд ( колко икономична , откъм мръсни съдове рецепта :)) ,  сложете останалите 2 лъжици  краве масло ,  прибавете брашното и го запържете . 
В отделен съд пасирайте пържения лук и го добавете към брашното ,  заедно с виното , захарта , водата и телешкия бульон . 
Оставете за 2 - 3 минути да къкри на слаба степен .  После махнете
соса от котлона , сложете черния пипер и разбитата до гладко сметана .
Прибавете и гъбите . 
В подходяща тавичка изсипете на дъното й  2/3 от соса ,  върху него подредете 
пържолките . 


Отгоре изсипете останалата 1/3 от соса . Отстрани на месото подредете овкусените картофки .


Загрейте фурната на 170 - 180 градуса и печете около 50 минути . Няма нужда да се слага фолио . 
Дано ви хареса ! :)






петък, 28 май 2010 г.

Cobbler с пресни череши и боровинки

Cobbler  е традиционно за Америка и Англия ястие ,  като за неговото приготвяне има съществуващи няколко варианта .
В Англия дори го приготвят и с месо ,  но аз предпочетох да се спра на сладката му версия . Агнето и телето  друг път . :)

Ммммм,  само това мога да кажа  ... :)
Толкова е натурален ,  леко недодялан във визията си , излязъл сякаш от пещта на някоя баба от стара приказка !
И точно в това се крие неговия чар !
Докато го приготвяте ,  ще изпълните дома си с ухание на
домашно сладко ,  на карамелизирания сос на къкрещи плодове ,  а когато се хванат за ръце с канелата и аромата на прясно краве масло ,  направо ви идва да бръкнете с ръце в горещата тава и да се омажете до шия със сладко ... както като сте били
деца ...
Коричката има много изявен бисквитен вкус,  а всеки знае в каква прекрасна комбинация с конфитюр или мармалад са те !
Не е лошо при сервирането да прибавите и една лъжичка сладолед ,  но аз изобщо не можах да стигна до там . Просто хванах лъжицата и не ме интересуваше дали е възпитано или не ! :))
Вижте го ,  уникалният и неповторим Cobbler !

Cobbler с пресни череши и боровинки





Sicilian Style Strata

Ако някой ви каже ,  че е невъзможно да има симбиоза между мусака и пица ,  не му вярвайте ,  след малко самите вие ще се убедите в съществуването й  !
Случайно попаднах на този тип ястие и веднага ми се прииска да го споделя с вас .
Освен хубавия вкус ,  страта има много други предимства -  подходяща е за закуска , обяд и вечеря , става много лесно и можете да я направите с всякакви подръчни хранителни продукти .
Аз ви предлагам една изпробвана вариация  -  Sicilian Style Strata ( Страта по Сицилиански ) .

Sicilian Style Strata




 Продукти :

половин бял хляб , препечен и нарязан на кубчета
( препечете филийки в тостера и после ги нарежете на кубчета )

за заливката :
6 яйца
3  1/2  ч. ч .  прясно мляко
сол черен пипер

1 голям обелен и нарязан на парчета домат
бекон или шунка
прошуто или някакъв пушен сушен бут
половин връзка нарязан магданоз
1 връзка нарязан зелен лук
1  ч . ч.  гъби
1 прясна чушка
моцарела
пармезан или кашкавал




В намаслена тавичка сложете половината препечени кубчета хляб . 
Върху тях наредете половината домат , после гъбите .

 Следват чушката и зеления лук . 


После сложете колбасите .


Върху колбасите наредете останалия хляб , моцарелата и другата половина от домата ( аз сложих малко чери доматчета )  .  Изсипете заливката .
Поръсете с магданоза и подредете пармезана ( или кашкавала ) . 


 Сложете стратата да се пече на 180 - 190 градуса 
около 40 минути .
След като е готова ,  можете да поръсите с още малко пармезан
( или кашкавал ) .


Сега вече вярвате ли ,  че има роднинска връзка между пицата и мусаката ? :)))



сряда, 26 май 2010 г.

Селски хляб с печен чесън , пармезан и розмарин

Когато започнах да приготвям този хляб , изобщо си нямах представа ,  че резултатът ще бъде толкова впечатляващ като вкус,  че само едно масълце ,  намазано на филийка от него ,  ще е напълно достатъчно , за да се получи цяла приказка .
Докато го печете ,  кухнята ви ще ухае наистина страхотно -  печен чесън, розмарин,  масло ,  прясно изпечен хляб ... фантазия ! :)
Приготвя се лесно и ви съветвам да не ядете нищо друго преди това ,  за да имате място , защото ще ви се иска да изядете целия топъл
и ухаещ  хляб  :))
А месенето на тестото си е направо мързелива работа и това моментално превръща тази чесново - розмаринова питчица в мое любимо изкушение ...

Селски хляб с печен чесън , пармезан и розмарин





Италианска супа топчета

Ако някой ми каже,  че не обича супа топчета ,  няма да му повярам . :))
Днес реших да си направя такава супа ,  но не ми се искаше да е типичната българска и така се роди и следващата идея .
Използвах много голяма част от продуктите ,  които участват в италианските рецепти за супа топчета .
На мен ми хареса резултата,  надявам се и на вас да ви допадне ! :)

Италианска супа топчета




вторник, 25 май 2010 г.

Pastry Cream

" Pastry Cream "  е един от най - популярните кремове ,  които се използват за торти и сладкиши . Но често мои приятелки ми казват ,  че не им се получава и се чудят какви негови заместители да използват  .
Всъщност, рецептата е много лесна за изпълнение ,  единствената пречка за получаване на гладък и лъскав крем е липсата на търпение у готвача . :))

 " Pastry Cream "

Продукти:
4  чаени чаши прясно мляко
1  пълна ч . ч .  захар
4  ч . л .  краве масло
щипка сол
1  цяло яйце
6  жълтъка
6  ч . л .  царевично нишесте
3 - 4  ванилии

Приготвяне на крема :
Сложете на котлона млякото ,  маслото , солта , ванилията и половината захар .  Затоплете ги до пълното разтапяне на маслото на слаба степен на котлона . 






Понички

Продължавам с рецепти от поредицата
" Вълшебното тесто ".
И за да се убедите за пореден път в мултифункционалността на това
тесто ,  вижте следващите понички .
Вкусът им е почти 1:1 с вкуса на така популярните
Казанлъшки понички
( за мен дори е същия вкус , но да не се изказвам твърде високопарно :)) .
Хубавото при тези пухкави приятелки е ,  че можете да ги хапнете с добавка или нещо сладко , или със солено ,  тъй като баланса между солта и захарта в тестото е перфектен !

Понички

 




Продукти :

вълшебното тесто от тази рецепта 
олио за пържене

Разточете тестото на дебела кора и с помощта на формички го нарежете така :

Загрейте силно олиото и сложете поничките да се изпържат . 
Намалете леко котлона и много внимавайте , защото поничките стават буквално за секунди и има опасност да ги изгорите ,  ако не ги наглеждате .
Готовите понички сложете за малко върху кухненска хартия .
Това е всичко ! :)

понеделник, 24 май 2010 г.

Homemade Lazagna Country style




Дойде ред и на моята най-голяма гордост
в блога ми- "Homemade Lazagna Country Style" (Домашна лазаня в селски стил).
От доста време насам съм влюбена
в прекрасната рецепта от  Emilia-Romagna,  регион в Северна Италия.
Ако ви кажа,  че рецептата е лесна, ще ви излъжа.
Тази рецепта изисква огромно търпение,  но не можете да си представите колко много си заслужава целия труд!
За мен това е най-вкусната лазаня,  която някога съм яла през живота си не само, защото вярвам в онази приказка  за сина,  който оценил парите
чак,  когато спечелил сам първата си паричка и  бръкнал с голи ръце в огъня да я спаси.
Тази лазаня е най-уникалната и автентична като вкус лазаня,  която съм опитвала не,  защото се е родила в моите ръце,  а защото рецептата наистина е божествена!
И най-изтънченото ястие в най-скъпия ресторант не струва колкото истинската домашно приготвена храна.

Homemade Lazagna Country Style





Triflemisu с череши

" Triflemisu " !
Не,  не греша наименованието , не става въпрос за сгрешено изписване на  " Тирамису".
Наименованието на следващия ми десерт се използва за много рецепти ,  при които продуктите се подреждат в редове и всичко изглежда на пластове .
Но ако тълкуваме името и като игра на думи ,  то определено следващото ми предложение може да бъде разглеждано и като по - малкия брат на известния десерт " Тирамису " .
Пак има маскарпоне,  има и сиропирани бишкоти ,  подреждането е сходно ,  но приликите се свеждат дотам .
Сега ще видите какво имам предвид ! :)

Triflemisu с череши





Продукти :

маскарпоне мус  (колкото в рецептата за муса )
200 грама бишкоти

 прясно мляко


за соса :
1  ч . ч . пресни череши обезкостени и нарязани
4  пълни  с . л .  захар
100  мл червено вино
3  с . л .  ром
1 бурканче сладко от череши 

Сложете всички продукти за соса в метален съд 
и варете на тих огън около 10 - 15 минути .


Сиропирайте половината бишкоти с мляко и ги подредете на дъното на тава . 
Върху тях изсипете половината сос .  След това сложете половината маскарпоне мус .
Направете това още веднъж . 
Може да декорирате най - горната част на десерта с вилица ,  получават се много красиви вълни .
Оставете го в хладилника поне за 2 часа преди консумиране .