петък, 30 април 2010 г.

Двойно мариновани вратни каренца и талиатели с " Песто "

За сочно свинско и червено винско няма сезон за мен . :))
Вярно,  много холестерол ,  ще каже някой,  да , ама вкусен . :)
Днес ,   при една от обиколките ми из известен хипермаркет ,   видях страхотно, прясно , свинско вратно месо и не можах да устоя на изкушението да не си купя.  И въпреки,  че сериозно се настройвам за предстоящата ми традиционна пролетна диета ,  ще го сготвя ,
няма начин !
Да го кажем така - посвещавам тази рецепта на отминалата зима ,  в нейна памет . :)
Но да се разберем отсега  - без да сте се снабдили с бутилка червено вино ,  изстудено в изба ,  хич не я започвайте . :))
Е ,  добре де,  от мен да мине ,  може и да прескочите до магазина ! :)
Ще кажете :
"  Вратно месо на скара ,  голяма работа ! " .
И щяхте да сте прави ,  ако  месото беше просто едно изпечено на скара месо .
Тайната му се състои в двойната марината  - течна и суха !
Това не е моя идея като техника ,  аз само си измислих продуктите ,  които да участват в мариноването на месото .
Не ме питайте обаче за грамажи ,  маринатите и сосовете почти винаги ги правя  " на око "  и това ми е най- трудното в този блог  -  да определям грамажите на определени рецепти .
Оставям на вас количествата на продуктите  -  който отговаря на вашия вкус,  слагайте смело за сметка на друг,  който не ви звучи добре .
Готови ли сте ?
Да започваме !



Пъстра пролетна октава

Много не си падам по салатите  (  да , не ви лъжа  )  ,  но тъй като знам ,  че са много полезни ,
а съм решила да бъда по - отговорна към здравето си ,  през последните месеци имам голям напредък в консумирането им .
Зелена салата ,  колко тривиално ,  дали не мога да измисля нещо по - интересно за компания на тази хубавица ?
Тя обаче си има твърди поддържници в лицето на зеления лук,  репичките и краставицата ,  така че няма да мине и без тях . Интересното ще трябва явно да е в соса ...
А и едни кедрови ядки също биха придали повече нетрадиционност на салатата ,  а защо не и да добавя един сочен червен домат .. .  все още нещо ще сложа  обаче  .
Като че ли се очертават  8 компонента  -  октава ...  както в музиката ,  основата на истинската  мелодия ...
Тарарарам , и така ,  удоволствие за мен е да ви представя мелодията ,  галеща небцето :


" Пъстра пролетна октава "


Продукти :

зелена салата
домат
краставица
репички
зелен лук
кедрови ядки
копър






и   8 - та  нота от октавата " Малко по - така  Сос Винегрет " :
зехтин
балсамов оцет
горчица
сол
лимонов сок
мед
босилек


Приготвянето е ясно - режете и подреждате , както вие желаете .
Но когато прибавите и соса , тогава вече се получава  истинския вкус на салатата .  :)









Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш

Ето ги и ръжените питки ,  най - добрата компания за крем супи или за каквото си решите . :)
Приготвят  се много лесно и дори и да не умеете да месите ,  няма начин да не ви се получат .
Обожавам мириса на прясно изпечен ръжен хляб ,  ухае ми на село ,  на  земя  ...
Пак се размечтах . :)
Хайде,  да започваме,  запрятайте ръкави и нека месенето започне  СЕГА ! :)

Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш 





Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана

Незнам за вас,  но аз обожавам супи ,   мога да ги ям всеки ден  - постни,  месни,  крем супи -  всякакви ! :)
И тъй като слънцето днес ме е заредило страшно много с енергия,  редом с останалите ястия,  които приготвих ,  си казах,  че без супа няма да мина .
Каква да бъде обаче супата ... хм ,  иска ли питане ,  любимата ми крем супа от сладки картофи и моркови . :))
Да ви кажа честно,  голяма занимавка е тази супа,  не е просто да сложиш продуктите да къкрят на котлона .
Но пък резултата си заслужава !
Толкова е вкусна,  че честно казано незнам дали изобщо ще стигна до вратните карета ,  които също приготвих днес .
Абе,  да не се заричам,  че и тях си ги бива ! :))
Шегата настрани ,  но чувствате ли нервите си здрави  и сте готови да изгубите около час и половина само за приготвянето на супа,  опитайте смело .
Струва си ! :))


Крем супа от моркови и сладки картофи с джинджифил и сметана

Продукти :

4 сладки картофа
8 моркова
1  чаена чаша прясно мляко  
300  грама вода
1  глава кромид лук
2  стръка прясна целина
2  стръка пресен копър
краве масло
черен пипер
2  щипки джинджифил
лимонов сок
1 / 4 ч . л . горчица 
1  малка кофичка заквасена сметана
1  пилешки бульон








 

В тавичка нареждате обелените и срязаните на 2 половинки картофи , слагаме и целите моркови ,  върху тях слагаме краве масло и ги пъхаме във фурната да се изпекат до омекване .  Ва началото може да сложите фолио ,  но после трябва да ги запечете задължително .
Това всъщност е най- интересното в рецептата  -  че основните зеленчуци не са варени,  а печени .  Изпечените в краве масло зеленчуци придават невероятно екзотичен  вкус на супата . 
През това време в тенджерката ,  която сте си определили за приготвяне на супата , слагате краве масло,  малко по - голямо от кибритена кутия .  Разтопявате го и слагате нарязания на едно кромид лук да се задушава .  След като лука стане мекичък ,   добавяте  водата ,  бульона и зелените подправки .


Кипвате ги леко и намаляте котлона на много ниска степен .  
После  добавяте останалите компоненти от рецептата  (без сметаната ) ,  разбърквате много добре и махате от котлона .  
Докато всичко още е много топло, слагате и сметаната и разбърквате до пълното и смесване  с останалите продукти  .  
Сега да обърнем внимание обаче на главните виновници за тази супа  -  картофите и морковите . 
Те вече са изпечени и чакат да отидат там , където им е мястото  - в тенджерката . ))





За да не си счупите пасатора ,  ви съветвам първо да ги намачкате с вилица или с каквото решите ( само не с крака :))  ,  и чак тогава да ги прибавите към другата смес .  
След като свършите тази щадяща пасатора ви дейност ,  смело ги изсипете в тенджерата и разбийте всичко  много,  ама много добре . 
Дотук добре ,  сега идва най - интересната част  -  изяждането на супата .  :) 
Но какво е тази супа без едни прясно изпечени  ,  дъхави ,  ръжени хлебчета ,  нали ? 


Сега ще ви кажа как да си ги приготвите !
Много е лесно ! Рецептата е в блога .

Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "

Наближава лятото...  вкъщи винаги се яде много риба,  особено през топлите сезони .
Нали живеем съвсем до морето ... :)
Всъщност, аз не съм бургазлийка и някои от любимите ми риби , общо взето,  бяха нещо ново за семейната ни трапеза ...
Защото са речни, а тук  -  в Бургас ,  се консумират предимно морски и океански риби .
Шаранът е една от най - познатите речни риби,  които присъстват в българската кухня .
Аз често обичам да нарушавам традицията за принасянето му в жертва предимно на Никулден  и го приготвям с удоволствие много пъти през годината  . 
Направило ми е впечатление ,  че няма кой знае колко варианти за разнообразни рецепти ,  аз поне знам общоприетите ,  и сега ще ви предложа един
по - нетрадиционен вариант именно на една общоприета рецепта  - пържен шаран .
Съвсем простичко и лесно ,  но нали именно най - простичките неща,  казват , били най - хубавите! :))
Бягайте за бяло вино или бира , по ваш избор ! :)


Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "


7 - 8  котлета шаран
сол
черен пипер
1 / 2  лимон
царевично брашно
олио за пържене





четвъртък, 29 април 2010 г.

Карамелена Panna Cotta с Baileys и пресни ягоди

 Днес реших да ви преставя един лесен за приготвяне крем ,  който освен, че е любим на много хора,  е и доста изискан във визуално отношение и е прекрасен начин да впечатлите
гостите си .
Panna Cotta е крем,  който редом със стандартните рецепти,
ви дава и възможност за импровизация в допълненията към него .
Този вариант ,  който аз ви представям,  е плод на моята фантазия и настроение днес . :)
Много често просто отварям хладилника и по продуктите,  които ми се смеят от него,  решавам какво да приготвя . :)
А днес от хладилника ми се облещиха една купичка  пресни , червени ягодки,  които купих преди 2 дена за един сладкиш
( който така и не направих ) .
Ами, няма да ги хвърлям, я , веднага им намерих приложението във въпросното кремче . :)
Изобщо не обичам да пия Baileys , твърде тежък и сладък е за моя вкус ,  но пък винаги имам по една бутилка,  защото ми пасва идеално в сладкарските фантасмагории. :)
Охоо, и кутия сладкарска течна сметана си имам, перфектно,  започваме ! :))


Карамелена Panna Cotta с  Baileys и пресни ягоди





сряда, 28 април 2010 г.

Пълнени чушки с яйца, сирене и копър

Детство мое, реално и вълшебно ... 
Най-хубавите години на един човек, но уви, оценяваме ги чак след като ги изгубим....
Както и всичко останало в този живот!
Не ви казвам това,  за да ви натъжа,  а за да ви въведа в следващата ми рецепта. 
И по - точно,  да ви въведа в нейния произход.  :))
Сигурна съм, че няма човек,  който поне веднъж  в детството си,  бягайки след топката,  да не държал в ръката си сочна, прясна, сурова чушка,  пълна със сирене. :)
Е, това не е рецепта за точно такива чушки, но нейното съществуване е именно от онова време... онова прекрасното време, което никога няма да се върне ...
Но пък аромата на пълнените със сиренце и яйца чушки е незабравим и може,  макар и за малко,  да те накара да се почувстваш ,  както тогава ...
Опитайте, може и да проработи магията! :))



Пълнени чушки с яйца, сирене, домати и копър

Моята рецепта не е точно класическата, сложила съм и щипка
фантазия. :))

Продукти:

6  големи зелени чушки

За  плънката :  


3  яйца
200 грама сирене  ( по възможност го обезсолете преди това )
1  голям,  пресен,  обелен и ситно нарязан домат  ( само месестата част, без семките)  
2  с.л.  брашно  и още малко брашно за " запечатване " на отворите на чушките
пресен ситно нарязан копър
зехтин





Вита нагъната баница със спанак




Пролет е, какво по-прекрасно време от това, за да излезеш навън,  да вдишаш мириса на току що възкръсналите за нов живот дървета и цветя!
Днес видях и лястовичка...  Тази наглед обикновена за някого случка,  за мен означава много - всички ще се събудим от летаргията на студените сезони и ще станем някакси по-красиви и по-усмихнати...
Май се отплеснах съвсем... :))
Да си дойдем на думата,  все пак е кулинарен блог... :)))

Много пъти си казвам :"Край, няма да ям повече месо!"
И наистина понякога ми се получава, макар и за кратко.
Ето, днес именно е от тези моменти, в които никак, ама наистина никак не искам да опитвам месо под никаква форма...
А и все пак е пролет и съвсем очаквано зелените вкусотии, които природата щедро ни е дарила, са чест гост на масата ни.
Предлагам ви една баница- сочна, пухкава и ароматна.
Не претендирам за перфектни пропорции, аз съм любител- кулинар и правя нещата така, както ги усещам...
Импровизирайте, добавяйте или махайте, ако не харесвате нещо.
Аз ви я предлагам по начина, по който почувствах рецептата днес!

Вита нагъната баница със спанак